Molen De Haas, Asperen

Asperen, Gelderland

Ansichtkaart, Serie 64, nr. 2

Asperen
West Betuwe, Gelderland
Betuwe

versieringen
De stichtingssteen is inmiddels vrijwel onleesbaar geworden. Alleen de datum 23 september 1868 valt nog te lezen.
de molen is de opvolger van de standerdmolen, waaraan een gedicht op een tweede gedenksteen herinnert:

Men heeft in plaats van hout
Mij nu van steen herbouwd
En hoger vlucht gegeven
Nu zoek ik mijn bestaan
In het malen van het graan
Zo nodig voor het leven

restant
geschiedenis
Bouwjaar 1868, gebouwd door de gebroeders G. en D. Bontenbal uit de toenmalige gemeente Hof van Delft. Molennaam was al bij de bouw De Haas.
Onbekende inzender, 18 maart 2013

De forse molen die nog in 1937 was gerestaureerd, heeft tot 1948 het beeld van het stadje Asperen bepaald. Asperen, dat net als het nabijgelegen Heukelum, beide aan de rivier de Linge, stadsrechten bezat. Asperen en Heukelum zijn nooit tot een stad uitgegroeid, omdat Leerdam belangrijker werd.

De stellinghoogte was 7 m, de totale hoogte van de molen was 20 m. Vanaf 1937 was de heer Jielis Kon(1897-1953) molenaar.

In de nacht van 24 juni 1948 brak er een felle brand uit waardoor de eens zo mooie molen werd verwoest. De molen werd niet meer hersteld.

De woning naast de molenromp wordt nog bewoond door een zoon van de laatste molenaar.
De romp is enige jaren geleden voor het bedrag van een symbolische gulden verkocht aan de gemeente die toen wel animo had om de molenromp te herstellen. Het kostenplaatje was toch wel wat hoog en dus liet de gemeente Asperen het voor wat het was. Sinds de verkoop aan de gemeente is de romp niet meer open geweest. Er staat nog een elektrisch maalkoppel in. De huidige bewoner zou het zeer waarderen wanneer de romp ooit nog eens wordt hersteld tot een mooie molen. De romp is in ieder geval een prachtig monument!

trivia
De foto, waarop de molen in brand staat is uit de collectie van H. van de Poll, genomen op die fatale 24e juni 1948.
De molenaar was een oom van mijn vader en mijn vader.
Informatie van H. van de Poll, 26 maart 2005.

De foto met de twee portretten is afkomstig uit de coll. van Paul Schuddebeurs, nazaat van de voorm. molenaar.
van links:
Adriana Diena Schuddebeurs, die in 1868 op 2-jarige leeftijd de eerste steen legde van deze molen.
rechts: Jan Schuddebeurs (1844-1911). Zij kregen 12 kinderen.
Jan Schuddebeurs liet de molen bouwen, hij verliet met zijn gezin in 1881 de molen en vertrok naar 's Gravenzande. Hij was gehuwd met Neeltje Noordhoek, (1846-1929)
De vergunning die verstrekt werd om de molen te mogen bouwen bevindt zich in het streekarchief te Gorinchem.

Informatie van Paul Schuddebeurs