Molen De Blauwe Kalkoen, Amsterdam

De Blauwe Kalkoen

Aan de Mennonietensloot

geschiedenis

"Jurriaen Van Riesem Voor de Moole D: blauw: kalkoen" schreef zich op 18 december 1759 in bij de oprichting van een brandverzekeringscontract voor Amsterdamse molens.
Per 22 november 1762 lieten Willem van Riesem, Rijk van Schaijk en Pieter Edenburg de verzekering op hun naam overschrijven, als voogden van Gerrit van Riesem, na het overlijden van diens vader Jurriaan van Riesem.
Bron: Stadsarchief Amsterdam.
De op 31 december 1751 afgesloten onderlinge brand- en schadeverzekering werd per 26 februari 1768 geannuleerd, de reden wordt niet vermeld. Gerrit van Riesem ondertekende de akte voor De Blauwe Kalkoen.

In april 1670 werd toestemming verleend voor het bouwen van een aantal zaagmolens aan de Mennonietensloot.

Kaart van de Mennonietensloot, gegraven in 1669, waarop acht molens ingetekend staan. Het molentype, de naam van de molen en de namen van de eigenaren zijn vermeld

(molen nr 5 van de 8, van links naar rechts gezien)

De paltrok De Blauwe Kalkoen was één van de eerste die ook weer verdween. In 1811 brandde deze houtzager af.

Bron: "De molens van Amsterdam", G.J. Honig, 1929, blz. 147.
Gerard van den Bosch.

trivia

Aan het Mennonietenpad, dat liep van de Singelweg nabij het polderhuis westwaarts tot bijna aan de gemeente Nieuwer-Amstel bij het tegenwoordige Stedelijk Museum, en de daarbij gelegen Mennonieten sloot stonden eertijds zeven molens, drie koren- en vier houtzaagmolens. De gronden terzijde van het pad waren bijna geheel ingenomen door warmoezerijen.

Nederlandsche courant, 1 september 1784

C. PLOOS VAN AMSTEL Jacob Cornelisz., F. H. ONKRUYD en J. WESSELINGH, Makelaars, zullen op MORGEN den 2 September, 's morgens ten 9 en 's namiddags ten 3 uuren, te Amsterdam, buiten de Weeterings Poort aan 't eind van het Mennoniete Pad, aan de Molen DE BLAUWE KALKOEN, Verkoopen: Een Party extra mooije en drooge Gezaagde HOUTWAAREN. Broeder volgens Notitie, by de gemelde Makelaars te bekomen.