Molen Dorther Molen, Dortherhoek

Dortherhoek, Overijssel

Deventer, Overijssel
Bathmen C 501 Willem Wissink, koornm.

restant
1828 verbrand, 1830 herbouwd
eigendomshistorie

De directe voorganger werd gebouwd in 1798 door baron van Zuylen van Nieveld, destijds eigenaar van het Huis Dorth. De molen brandde in 1828 af. De Meyersplaats is in 1990 afgebroken.

In 1830 werd de huidige molen gebouwd.

De molen werd gebouwd als vervanger voor de watermolen van Kasteel Dorth.

De molen, die eigendom was van de coöperatieve landbouw-aankoopvereniging, werd in 1958 getroffen door een bolbliksem en brandde uit. Al eerder, in 1947, was de stelling verwijderd.
De achtkante stenen molenromp is voorzien van steunberen waardoor hij er fors uitziet.
Bron o.a.: Rompen-nr. van Molenwereld, 7e jrg. nr. 2, feb. 2004, blz. 90.

De directe voorganger werd gebouwd in 1798 en stond aan de zuidkant van de Molenweg, waar de havezathe Hof te Dorth of Meyersplaats stond. Deze molen werd gebouwd door baron van Zuylen van Nieveld, destijds eigenaar van het Huis Dorth. De molen brandde in 1828 af. De Meyersplaats is in 1990 afgebroken.

In 1830 werd de huidige molen gebouwd. Deze bleef tot 1945 in gebruik. De wieken [en de bovenas. Red.] werden rond 1954 verwijderd. In 1958 sloeg een bolbliksem in in de kap, waarna deze werd afgebroken zodat alleen een molenstomp resteerde (zie de foto uit 1971).

De molen werd daarna gekocht door Herman Roebbers, architect te Deventer (Martinus Antonius Hermanus Roebbers, * 1919 Deventer, + 2008), die de romp verbouwde tot woonhuis.
Wolter Wefers Bettink, 5 jan. 2012.

Uit foto's in het boek "Overijsselse windmolens van toen en nu" door Gerard Varwijk (2009), blijkt dat deze molen tot boven aan toe een stenen achtkant had. Het riet zal er wegens vochtdoorslag omheen zijn gebracht. Tijdens de onttakeling en na de brand bleef dit achtkant staan. Later zal het zijn ingekort tot de huidige hoogte.
Achtkanten van steen zijn er meer. De Keetmolen (Ten Br. 01789 bis) met een opmerkelijke bouwgeschiedenis. De Heimolen in Diessen (Ten Br. 02520) waar een muur om een houten achtkant heen is gebouwd. Het grondplan houdt het midden tussen een cirkel en een achtkant (geen duidelijke hoeken). De molen van Duisburg-Baerl (Ten Br. 04434 b) lijkt op de Keetmolen maar had tot de recente brand van binnen een compleet houten achtkant. In het noorden van Niedersachsen dan nog de getailleerde molens te Seckenhausen en Sprengel.
De baard van Dortherhoek leek nogal op die van Gemert (Ten Br. 01596) en ook het achterkeuvelens met schuin staande hoekstijlen doet nogal Zaans aan m.i.
H. Roebbers kocht de molenromp toen hij op rust ging.
Dick Zweers, 19 sept. 2016.