unieke eigenschap

Uit foto's in het boek "Overijsselse windmolens van toen en nu" door Gerard Varwijk (2009), blijkt dat deze molen tot boven aan toe een stenen achtkant had. Het riet zal er wegens vochtdoorslag omheen zijn gebracht. Tijdens de onttakeling en na de brand bleef dit achtkant staan. Later zal het zijn ingekort tot de huidige hoogte. 
Achtkanten van steen zijn er meer. De Keetmolen (Ten Br. 01789 bis) met een opmerkelijke bouwgeschiedenis. De Heimolen in Diessen (Ten Br. 02520) waar een muur om een houten achtkant heen is gebouwd. Het grondplan houdt het midden tussen een cirkel en een achtkant (geen duidelijke hoeken). De molen van Duisburg-Baerl (Ten Br. 04434 b) lijkt op de Keetmolen maar had tot de recente brand van binnen een compleet houten achtkant. In het noorden van Niedersachsen dan nog de getailleerde molens te Seckenhausen en Sprengel. 
De baard van Dortherhoek leek nogal op die van Gemert (Ten Br. 01596) en ook het achterkeuvelens met schuin staande hoekstijlen doet nogal Zaans aan m.i. 
H. Roebbers kocht de molenromp toen hij op rust ging. 
Dick Zweers, 19 sept. 2016.

literatuur

Het eerste artikel dat A. Bicker Caarten in “Molenspiegel” (1976) [op de blz. 11 t/m 14] opnam, betrof een Hoofdstuk uit: "Oud-Achterhoeksch Boerenleven…..” (uit 1927) van H.W. Heuvel. Blijkens Bickers naschrift vermoedde hij dat “de molen van D.” zoals Heuvel de molen aanduidde, waarschijnlijk deze Dorthermolen was. 
De vermelding die er in Bickers naschrift op volgt, nl. dat de molen in de gem. Gorssel zou staan, is niet correct. Deze windmolen was de opvolger van de watermolen van het Huis Dorth die wel op Gelders grondgebied stond, echter deze windmolen werd in 1798 op Overijssels gebied gebouwd. 
Indien het vermoeden van dhr. Bicker Caarten op waarheid berust, dan blijkt uit het betreffende hoofdstuk uit “Oud-Achterhoeksch Boerenleven” waarin Heuvel een herinnering uit ca. 1875 vertelde, dat de Dorthermolen destijds tevens oliemolen was. 
Geert L. Nienhuis, 2 mei 2018.