Middelburg, Zeeland

De Seismolen

Steenschijflopen 2 x 35 en 31 staven
Overbrengingsverhouding 1 : 6,54 en 1 : 7,38
van de stelling: 8,60 m.

De Seismolen

Versiering

Boven de dichtgemetselde noordwestingang is een bijzonder fraai sluitsteentje, waarop ook 1728 staat, ingemetseld.

Bij de zuidoost ingang is in het bovenlicht in hout een liggende tarwehalm met twee aren uitgestoken en in de boog eveneens een sluitsteentje met 1728 erop aangebracht.

Daarboven zijn twee grote, fraaie gevelstenen boven elkaar aangebracht. Op de bovenste staat in dik reliëf het wapen van Middelburg. In de vorm van een dubbele adelaar met keizerskroon en een wapenschild op de borst. Er onder zijn aan een gestrikt lint tweemaal twee wapenschilden met de namen Parker, Van Reigersberg, Coninck en Van de Blockery aangebracht.

De Seismolen

De Seismolen

Geschiedenis

Van de vier resterende stadskorenmolens in Middelburg is de Seismolen de oudste. Hij staat fraai aan de westzijde van het oude, omwalde Middelburg langs een wandelpad nabij het Joods kerkhof.
Kenmerkend zijn de zware balklagen in de molen, waarbij onder de steenzolder kruislings onder de normale balklaag nog twee zware versterkingsbalken zijn aangebracht.
De molen had oorspronkelijk vier koppel stenen en er werd vroeger ook gepeld. De maalzolder ligt 0,90 m. onder de balie.
Vanaf 1857 waren achtereenvolgens Th. Machielse Jzn. (tot 1895), K. Adriaanse (1895 - 1903), Adriaan den Hollander (1903 - 1906) en W. Luijendijk eigenaar. Die laatste verkocht de molen in 1940 aan J. van der Heide. Deze gebruikte de molen voor zijn handel in jute zakken.

Al heel lang, vermoedelijk vanaf 1927, was de windkracht hier in onbruik geraakt en werd er alleen nog op motorkracht gemalen. Zo stond de molen in 1935, maar mogelijk al eerder, met één roede. Oorlogsschade, de storm van 14 november 1940 en verdere verwaarlozing maakten dat De Seismolen omstreeks 1954 niet meer dan een ruïne was. Intussen waren  notaris Loeff en chirurg Okker eigenaar geweest; beiden wilden de molen wel verbouwen tot woning, maar dit lukte, vermoedelijk vanwege de slechte toestand, niet.

Nadat de gemeente de molen in 1954 had verworven, vond ingrijpend herstel plaats. Vooral het metselwerk werd uitvoerig gerestaureerd; de maalinrichting keerde niet terug. Enige onderdelen van de toen al deels onttakelde korenmolen van Wateringen werden gebruikt, zoals de buitenroede. Overigens was dit tweedehands gevlucht duidelijk te kort.

Gedraaid werd er na 1955 niet: de molen stond, zonder windborden, stil en diende als opslagplaats voor de gemeente. Zo hingen hier onder meer de slangen van de Middelburgse brandweer te drogen.
Op 6 januari 1968 ontstond brand in de onderin opgeslagen goederen. Goed optreden van de brandweer voorkwam dat het vuur zich naar boven uitbreidde (en de molen dus uit zou branden).

Pas in 1974 werd de molen weer draaivaardig gemaakt en was sindsdien ook geregeld in beweging. Niettemin was dit maar een begin: na bijna 25 jaar was de molen wederom aan groot herstel toe. In 1998 werden wiekenkruis en staart verwijderd. Twee jaar later werd de molen rechtgezet, kreeg een nieuwe balie en wiekenkruis (nu van de juiste lengte!) en werd ook, met drie koppel stenen, geheel maalvaardig gemaakt.

Bomen op het Seisbolwerk zorgden echter voor flinke windbelemmering, waardoor de molen nauwelijks kon draaien, laat staan malen. Inmiddels is ook daar het nodige aan gedaan, zodat de molen weer fraai zichtbaar is en ook beter wind kan vangen.

De molen stond na november 2009 enige tijd stil vanwege herstelwerkzaamheden aan het metselwerk. De romp werd opnieuw gevoegd. Inmiddels draait de molen weer regelmatig.

De lange spruit ligt, net als bij buurman De Hoop maar toch ongebruikelijk voor Zeeland, in het midden. Ongewoon is ook dat, wederom net als in De Hoop, de koningspil doorloopt tot de vloer van de steenzolder.

De Seismolen

De molen is vernoemd naar het Seisbolwerk, waar hij in 1728 werd neergezet.

De Seismolen

De Seismolen

De Seismolen, Middelburg, Foto: Jacco Vasseur (8-1-2014).
De Seismolen, Middelburg, Foto: Walter Cuyvers (23-7-2012). | Database Nederlandse molens
De Seismolen, Middelburg, Foto: Jeroen van Dijke (8-7-2011). | Database Nederlandse molens
De Seismolen, Middelburg, Foto: Jeroen van Dijke (23-1-2013).
De Seismolen, Middelburg, De steenspillen lopen door de stofzolder. Het spoorwiel draait boven de luizolder. Op de luizolder zit een raveelbalk waar de steenspillen gelagerd zijn.  Deze constructie is kenmerkend voor Walcheren.  Foto: Dennis Bommeljé  (28-2-2007). | Database Nederlandse molens
Deze constructie is kenmerkend voor Walcheren.
De Seismolen, Middelburg, De zeer fraaie gevelstenen.  Foto: Ton Koorevaar (24-5-2012) | Database Nederlandse molens

Laatst bijgewerkt: zondag 9 oktober 2016 | Geschiedenis Gebruiksvoorwaarden en auteursrechten
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Seismolen, Middelburg home vorige pagina