Molen De Twee Gebroeders, Roosendaal

Roosendaal, Noord-Brabant

Amerikalaan 10c
4703 AC Roosendaal

Zaterdag 13.30 - 17.00 uur en op afspraak.

fietsroute in de buurt van De Twee Gebroeders via fietsnetwerk.nl

inrichting

Eén koppel 16der blauwe en één koppel 16der kunststenen; sleepluiwerk; steenkraan. Enige restanten van een derde steenkoppel.

Stichtingssteen boven de noordelijke inrijpoort met de tekst:
'De Twee Gebroeders A. en P. de Wys 18 6/5 72'.

Groene geschulpte baard met witte bies met in wit de tekst
ANNO 1872 DE TWEE GEBROEDERS.

Rollenkruiwerk; 48 ijzeren rollen. Kruirad.
vang
Vlaamse vang; 5 deels vaste, deels scharnierende stukken. Vangbalk met haak; vangstok. Kneppel; pal.

Steenschijflopen 32 staven, steek 8,5 cm.

Roede 450, Derckx
Derckx
✉︎ 450 buiten 1983 1983 buiten (aanw.) 26,20
Roede 451, Derckx
Derckx
✉︎ 451 binnen 1983 1983 binnen (aanw.) 26,20
Pot ✉︎ 690 .... 25,,,

Van 1942 tot ca. 1970 had deze molen op beide roeden het systeem Van Bussel.
Nadat de roeden jaren kaal hadden gestaan, is bij de grote restauratie van 1982/84 gekozen voor Oud-Hollandse ophekking.

As ?, Enthoven & Co, L.I.
Enthoven & Co, L.I.
✉︎ ? 1861 1872 aanw. 05,17

?? (1872)

De gemeente Roosendaal is eigenaar sinds 1981

geschiedenis

Deze molen werd in 1872 gebouwd als opvolger van een standerdmolen die bij de haven van Roosendaal stond. Lambertus de Wijs liet op een andere plaats een ronde stene molen bouwen en vernoemde die naar zijn zonen Adrianus en Petrus.
Pas nadat de nieuwe molen in gebruik was genomen, werd de standerdmolen gesloopt. Er zijn dan ook geen onderdelen van de oude molen in de nieuwe verwerkt.

Evenwel is die nieuwe molen wel degelijk gebouwd met materiaal dat van elders is gekomen: na uitgebreid onderzoek blijken dat onderdelen te zijn van de in 1871 gesloopte bovenmolen van de polder Middelburg bij Waddinxveen: kap, bovenwiel plus -bonkelaar, kruiwerk, vang en allerhande balken. De oude koningspil dient als draagbalk en een oud vijzelwiel functioneert als luitafel.

Reeds in 1880 werd De Twee Gebroeders voorzien van een stoommachine, die in een apart gebouw werd opgesteld. Onderin de molen stonden twee koppel stenen, waarvan één werd gebruikt om schors te malen. Dit gebouwtje werd in 1982 gesloopt.

Eind oktober 1944 werd de molen door oorlogshandelingen behoorlijk beschadigd. In 1948 volgde herstel door de Zeeuwse molenmaker Jan van den Hamer. Eerder, in 1942, waren Van Busselneuzen aangebracht en - opmerkelijk - de (tweedehands) Potroeden verwisseld: beide waren binnenroeden van onbekende herkomst, maar de buitenste bleek veel zwaarder dan de binnenste; iets wat het malen van de molen kennelijk sterk beïnvloedde.
Na de beëindiging van het maalbedrijf omstreeks 1960 volgde een periode van verval. Begin jaren '70 werden de roeden kaalgezet.

Tussen oktober 1982 en juni 1984 vond een grote restauratie plaats, uitgevoerd door de fa. Verbij. Dit omvatte: herstel van het metselwerk, een nieuwe 13(!)-kante stelling, gedeeltelijke vernieuwing van de vloeren, een vrijwel nieuwe kap (alleen ijzer- en penbalk van de oude waren nog te gebruiken), nieuw wiekenkruis en een grotendeels nieuwe staart. Het spoorwiel kreeg een nieuwe gang kammen. Sindsdien wordt er weer regelmatig gedraaid en soms gemalen.

In 2002/03 stond de molen enige tijd stil vanwege de slechte staat van het houtwerk van het wiekenkruis; bij vervanging in 2003 werd de ophekking iets breder uitgevoerd.

In april 2022 kwam het slechte bericht dat beide roeden waren afgekeurd. Deze molen is daarmee vooralsnog tot stilstand gedwongen.

Eigenaren vanaf de bouw waren:

• Lambertus de Wijs 1872 - 1880
  • Erven Lambertus de Wijs 1880 - 1885
  • Jan Francis van Tillo 1885 - 1896
  • Adrianus Franciscus Vos 1896 - 1921
  • Adrianus Cornelis van Tilburg 1921 - 1936
  • Antonius Cornelis Devillers 1936 - 1980
  • Erven Devillers 1980 - 1981
  • Gemeente Roosendaal 1981 - heden

toelichting naam

De molen draagt zijn naam vanaf de bouw en verwijst naar de zonen van degene die hem liet bouwen: Lambertus de Wijs.

unieke eigenschap

Niet helemaal uniek maar wel bijzonder; het bovenwiel heeft geknikte kruisarmen, hetgeen maar zelden voorkomt. Vakwerk van molenmaker Janzen uit Den Helder, omstreeks 1861.