Molen De Walderveense Molen, Walderveen

Walderveen, Gelderland

Carel Adolfse / Nico van Koert

In de regel woensdag en zaterdag 9.30 - 16.00 uur, verder als de molen draait en op afspraak.

Pannenkoekmeel

Houten achtkant, gedekt met riet, op stenen onderbouw
inrichting

Eén koppel 16der blauwe en één koppel 16der kunststenen; koekenbreker (buiten gebruik); sleepluiwerk; elektrisch luiwerk; afschietwerk

versieringen

Aardige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd met op aparte plaatjes de jaartallen 1912 en 1980.

Eenvoudige gevelsteen met het opschrift:
H. Mulder
1895

Aan de stelling hangt een fraai bord met in gouden letters: "Walderveense Molen"

Engels; kruilier
Vlaamse vang; 5 vaste stukken. Vangbalk met duim; vangstok. Pal.

N.B. De overbrenging van bovenwiel en -bonkelaar is conisch.

onbekend ✉︎ ? binnen 1962? 1962 binnen 1979 21,50
onbekend ✉︎ ? buiten 1962? 1962 buiten 1979 21,50
Pot ✉︎ 1962 binnen 1903 1916 binnen? 1962 21,50
onbekend ✉︎ ? ? ? 1916 buiten 1962 21,50

Van 1962 tot 1980 had deze molen op beide roeden het systeem Van Bussel.

Enthoven & Co, L.I. ✉︎ 333 1862 1912? aanw. 04,70

onderbouw 1895

eigendomshistorie

De gemeente Ede is eigenaar sinds 1975. Daarvoor was dat vanaf de bouw steeds een lid van de famlie Mulder.

geschiedenis

Vóór 1895 stond op deze plaats een standerdmolen. Toen H. Mulder zich hier in dat jaar als molenaar vestigde, liet hij deze bouwvallig geworden molen afbreken en een stellingmolen bouwen.

Al in 1911 brandde deze na blikseminslag af, slechts het stenen voetstuk bleef intact. Het jaar daarop is de molen herbouwd met gebruik van slooponderdelen van elders. Over de herkomst daarvan is wel iets vast te stellen: het achtkant is onmiskenbaar Fries en diende zeer waarschijnlijk een pelmolen. Vermoedelijk dateert dat achtkant uit 1801: met dezelfde beitel als waarmee de telmerken in stijlen en korbelen zijn aangebracht, is ook dat jaartal ingehakt.
De herkomst van de molen heeft inmiddels een wetenschappelijke onderbouwing gekregen: in december 2014 zijn er voor het bepalen van de ouderdom van achtkant en kap vijf boormonsters genomen voor zgn. dendrochronologisch onderzoek. Conclusies: de boom voor de grenen achtkantstijl nummer II moet rond 1790 zijn gekapt en die voor nummer VI rond 1780. De bomen zijn afkomstig uit Noordoost Polen. Dit spoort behoorlijk met het ingehakte jaartal 1801 dus dat achtkant zou inderdaad van 1801 kunnen zijn.
De (voor deze molen wat grote) kap lijkt echter een Zaanse oorsprong te hebben. De boom die gebruikt is voor de eiken penbalk moet rond 1875 in het Weser-Leinebergland zijn gekapt.

Het zat molenaar Mulder na 1911 niet bepaald mee: bij een storm op 16 februari 1916 braken zowel de toen aanwezige houten als de ijzeren roede; in hun val werd ook de stelling vernield. De molen werd evenwel snel hersteld. In 1924 schafte Mulder, vermoedelijk inmiddels de zoon van H. Mulder, een Crossley-dieselmotor aan.

De molen onderging in 1962 en in 1980 restauraties. In 1962 werden nieuwe gelaste roeden gestoken, maar die waren in 1980, dus amper 18 jaar later, alweer aan vervanging toe! In dat laatste jaar werd de molen ook weer Oud-Hollands opgehekt. Begin 2014 vernieuwd men de gehele stelling.

Tot 1990 had deze molen een neutenkruiwerk; die neuten worden nog altijd los in de molen bewaard.

De vorige eigenaren waren