Molen Albertdina, Noord-Sleen

Noord-Sleen, Drenthe

Karst Kuipers / Wesley de Best

Als de molen draait (vaak op zaterdag) en op afspraak

Grenen achtkant, gedekt met riet, op hoge gemetselde voet

Eén koppel 17der kunststenen; elevator (buiten gebruik)

versieringen

Eenvoudige baard, wit geverfd, rood afgebiesd, met de opschriften 'Albertdina' en daaronder 'Anno 1906'

Neutenkruiwerk; 25 neuten. Kruilier.
Hoepelvang (metaal). Vangbalk met duim; vangstok.

van de berg: ca. 0,60 m.
Buurma ✉︎ 77 binnen 1977 1977? binnen aanw. 24,00
Buurma ✉︎ 76 buiten 1977 1977? buiten aanw. 24,00
wiekverbeteringen

Deze molen heeft zeer lang op de binnenroede het systeem Van Bussel gehad; in 1953 kreeg diezelfde roede bovendien zelfzwichting.
In 1978 is dit, nadat nieuwe gelaste roeden waren gestoken, teruggerestaureerd naar Oud-Hollands (met zeilen).

De Prins van Oranje ✉︎ 1428 1894 1906 aanw.

J. Wiertsema, Weener (1906)
eigendomshistorie

De stichting Het Drentse Landschap is eigenaar sinds 24 februari 2020, daarvoor was dat de gemeente Coevorden. Eerder was de toenmalige gemeente Dalen eigenaar, daarvoor de toenmalige gemeente Sleen, die de molen had aangekocht van Jan Schepers.

geschiedenis

De molen is opgebouwd in 1906 door molenmaker H. Wiertsema te Scheemda voor F. Westerling. Voor de bouw werd gebruik gemaakt van de molen van Grashuis te Usquert, aldaar afgebroken in 1905. In Noord-Sleen was een nieuwe molen nodig: de voorganger, gebouwd in 1904(!) met onderdelen van de oliemolen Concordia te Groningen, was alweer afgebrand.

Frederik Westerling was van 1902 tot 1908 mulder in Noord-Sleen maar had - als de overlevering waar is - geen gelukkig leven: negen molens waar hij heeft gewerkt, brandden af. Er zijn evenwel ook verhalen dat Westerling de brand van 1904 zelf zou hebben gesticht en dat hij, nadat er in 1908 opnieuw brand was, ditmaal de molenaarswoning, door bewoners van Noord-Sleen met stenen is verjaagd.

In 1953 onderging deze molen, inmiddels eigendom van Jan Schepers, een forse restauratie: de kap werd grondig hersteld, de zolders vertimmerd en de binnenroede kreeg zelfzwichting.

In 1977, de molen was toen allang buiten bedrijf, volgde een nieuwe grote herstelbeurt, waarbij de molen een ware transformatie onderging: het dakleer op kap en achtkant maakte plaats voor riet. Beide roeden werden vervangen en vervolgens Oud-Hollands opgehekt. Het gevlucht werd bij die gelegenheid wat aan de korte kant gehouden, mogelijk vanwege een schuur dichtbij de molen.

Anno 2024 is de molen niet maalvaardig: het koppel maalstenen moet grondig worden nagekeken alvorens weer te kunnen malen. Zo ligt de hoep rond de loper thans los en nog meer van dergelijke zaken.

toelichting naam

De naam 'Albertdina' is de voornaam van de echtgenote van Jan Schepers, hier vele jaren molenaar/eigenaar.