Molen Windlust, Burum

Burum, Fryslân

Zeer groot, dominerende functie voor het dorp

Herestraat 54
Tjerk van der Veen / Pieter Anko de Vries / Marco Hiemstra / Meindert Broersma / Symen de Boer

schoolbezoek is alleen op afspraak, intresse bel 0594249951

romp
Houten achtkant met doorlopende stijlen, gedekt met riet, op gemetselde onderbouw van ca. 0,80 m. hoogte. Totaan de stelling gedekt met horizontale houten delen.
Gedekt met riet.
versieringen

Eenvoudige baard, wit geverfd, rood afgebiesd met in zwart de opschriften '1787' '2014' en daaronder 'WIND LUST'

Op de vangstok een witte zwaan.

Engels, kruilier met ketting en haak
Bovenwiel 67 kammen, steek 11,5 cm
Bonkelaar 34 kammen
Spoorwiel 103 kammen, steek 10 cm
Schijflopen maalwerk 27 en 29 staven – overbrengingsverhouding 1 : 7,52 / 6,99
Schijflopen pelwerk 21 en 20 staven – overbrengingsverhouding 1 : 9,67 / 10,15
Systeem Dekker met zelfzwichting en neusremkleppen op beide roeden
Vaags ✉︎ 310 buiten 2014 2014 buiten 2018 22,00
Vaags ✉︎ 311 binnen 2014 2014 binnen 2018 22,00
wiekverbeteringen

Deze molen kreeg bij de herbouw op beide roeden het systeem Dekker met zelfzwichting en neusremkleppen. De voorganger had sinds 1947 deze combinatie eveneens gehad, zij het zonder de neusremkleppen.

over de wieken

7 februari 2018 zijn nieuwe roeden gestoken, kort daarna heeft men het complete Dekkersysteem met zelfzwichting weer aangebracht.

Nijmeegsche IJzergieterij ✉︎ 7 2013 2014 aanw. 04,63

molenmaker
Kolthof, Stiens (fundering, stelling, kap, staart, trappen, zolders, achtkantbekleding) Vaags, Aalten (achtkantconstructie, gevlucht, bovenas, kruiwerk, gaandewerk)
geschiedenis

Deze molen is in 2013/2014 nieuw gebouwd, nadat zijn voorganger, een achtkante stellingmolen uit 1787, op 8 april 2012 door brand totaal was verwoest.

De herbouw van de molen heeft men snel ter hand genomen. De eigenaar, Stichting Erfgoed Kollumerland en Nieuwkruisland, had de molen goed verzekerd. Ook kon de herbouw van deze molen rekenen op heel veel solidariteit elders in Nederland.
De molen is nagenoeg 1 op 1 herbouwd: dat gold onder meer het Dekkersysteem met zelfzwichting en neusremkleppen.
Na de herbouw was de molen veelvuldig in bedrijf, waarbij ook geregeld werd gemalen.

In april 2017 is deze molen stilgezet: dit vanwege de hier aanwezige gedeelde roeden, een constructie waarbij twee roedhelften met bouten aan elkaar zijn verbonden. Omdat bij twee molens echter van dergelijke bouten waren gebroken, hebben alle eigenaren van met dergelijke roeden uitgeruste molens het dringende advies gekregen, de molens niet meer te laten draaien.

Eind oktober 2017 begon men met het verwijderen van de zelfzwichtingskleppen en het Dekkersysteem. De nieuwe Straathof-roeden (uit één stuk) waren begin februari 2018 klaar voor vervoer naar Burum. 7 februari zijn zij gestoken en kort daarna werden zij weer opgetuigd, waarbij het complete Dekkersysteem met zelfzwichting weer werd aangebracht.
Inmiddels draait en maalt de molen weer volop.

unieke eigenschap

De lange spruit loopt halfhouts onder de voeghouten door. Dat was niet zo voor de brand, maar wél voor 1969 (toen de voeghouten van de toenmalige molen werden vervangen). Deze afwijkende (en niet echt praktische) constructie komt ook voor op ‘t Lam te Woudsend.