Molen Nieuwe Laseriemolen, Middelburg

Middelburg, Zeeland

Middelburg
Veerse Bolwerk
Middelburg, Zeeland
Walcheren

geschiedenis
In 1591 werden de teerlingen gemetseld voor een nieuwe molen op de punt bij de Leprosen. De nieuwe vestingwerken waren toen net gerealiseerd. Er werd een oprit voor de nieuwe molen gemaakt in de Leprozenstraat. Dat er gesproken wordt over een nieuwe molen duidt er op dat er eerder een oude molen (in de nabijheid) stond, namelijk dbnr. 17472 en dit maakt het ook waarschijnlijk dat die molen toen door deze molen vervangen is en niet verplaatst.

Het lijkt erop dat het een stadsmolen betrof, eigendom van de Stad Middelburg. In 1639 werd een waarnemer betaald om de 'Laseriemeulen'' aan de gang te houden bij afwezigheid van pachters. In 1640 worden omvangrijke reparaties aan de molen verricht en blijft de molen ook onverpacht. In 1727 werd de molen voor 50 pond verkocht ten behoeve van afbraak. Er werd geen nieuwe molen meer gebouwd.

bron: E. van Wijk, “Molens in Middelburg”, 1985

De molen staat op de stadskaart Middelbvrgvm van 1649, in de atlas samengesteld door Joan Blaeu. De molen staat ook helemaal rechts op het panorama van Middelburg uitgegeven door Nicolaus Visscher tussen 1649 en 1671 (afbeelding zie link of bij De Koning voorganger, dbnr. 16597).