bouwjaar
verdwenen
geschiedenis

In 1591 werden de teerlingen gemetseld voor een nieuwe molen op de punt bij de Leprosen. De nieuwe vestingwerken waren toen net gerealiseerd. Er werd een oprit voor de nieuwe molen gemaakt in de Leprozenstraat. Dat er gesproken wordt over een nieuwe molen duidt er op dat er eerder een oude molen (in de nabijheid) stond, namelijk dbnr. 17472 en dit maakt het ook waarschijnlijk dat die molen toen door deze molen vervangen is en niet verplaatst.

Het lijkt erop dat het een stadsmolen betrof, eigendom van de Stad Middelburg. In 1639 werd een waarnemer betaald om de 'Laseriemeulen'' aan de gang te houden bij afwezigheid van pachters. In 1640 worden omvangrijke reparaties aan de molen verricht en blijft de molen ook onverpacht. In 1727 werd de molen voor 50 pond verkocht ten behoeve van afbraak. Er werd geen nieuwe molen meer gebouwd.

bron: E. van Wijk, “Molens in Middelburg”, 1985
-----

De molen staat op de stadskaart Middelbvrgvm van 1649, in de atlas samengesteld door Joan Blaeu. De molen staat ook helemaal rechts op het panorama van Middelburg uitgegeven door Nicolaus Visscher tussen 1649 en 1671 (afbeelding zie link of bij De Koning voorganger, dbnr. 16597).

 

NB. Het plein rond de Oosterse kerk heette toen Wagenplein, maar is inmiddels tot Oostkerkplein vernoemd. Onderstaande advertentie moet dus wel op deze molen betrekking hebben, wat dan inhoudt dat de molen er langer is geweest dan gedacht was.

04-09-1764: Middelburgsche Courant

Men zal op Donderdag den 4 Ocober 1764., des Nademiddags ten 3 uuren precys, in de Veersche Boekweit Molen van Jacobus Schraphaage, staande en gelegen op het Oostersche Wagenptein te Middelburg alhier publicq en met den stokke aan den Meestbiédende presenteeren te Verkoopen een BOEKWEIT MOLEN,  met een Droogast en zyn Ysere Garden, als mede Drie Koppelsteenen met een Buil en verdere Gereedschappen, daartoe behoorende, kunnende des Voordemiddags en op den Verkoopdag van een ieder gezien worden