Molen Oude Laseriemolen, Middelburg

Middelburg, Zeeland

Middelburg
ca. kruising Breestraat Lazarijstraat
Middelburg, Zeeland
Walcheren

geschiedenis
Jacob van Deventer tekent deze molen op zijn kaart van Middelburg van ca. 1560. De molen staat buiten de middeleeuwse Noorddampoort direct ten zuidwesten van het Leprozenhuis ('Leprosi'). De voormalige positie van de molen is nu te situeren ongeveer ter plaatse van de kruising Lazarijstraat - Breestraat.

E. van Wijk signaleert in zijn “Molens in Middelburg” (1985) de molen ook op de kaart van Van Deventer, maar meldt dat de molen reeds in 1535 was afgebroken. Dat wordt ook ondersteund door ampel bewijs. Maar als de molen weg was, zou Van Deventer hem zeker niet getekend hebben. Hij heeft alles uit eigen waarneming vastgelegd, niet overgenomen van een ander. Concluderend is er sprake van in ieder geval twee molens buiten de Noorddampoort, deze en de molen die in 1535 is afgebroken.

Het is dus vooralsnog niet duidelijk wanneer deze molen is gebouwd. Dat kan ook na 1535 zijn. Bij de stadsuitbreiding van ca. 1591 kwam de molen binnen de stad te liggen en is de oude molen waarschijnlijk vervangen door de nieuwe molen op het Veerse bolwerk (dbnr. 16593). Dat de molen is verplaatst i.p.v. vervangen is echter niet helemaal uit te sluiten.

Bij de nieuwe molen wordt in documenten uit 1639 gesproken over 'Laseriemeulen'. Vandaar dat deze molen hier nu is aangeduid als Oude Laseriemolen.