Molen Meestoof De Hoop, Ellewoutsdijk

Ellewoutsdijk, Zeeland
v

korte karakteristiek

naam
Meestoof De Hoop
modeltype
rosmolen
functie
meekrapmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
15423
oude dbnr.
V15423
Meest recente aanpassing
media-bestand
Molen 15423 Meestoof De Hoop (Ellewoutsdijk)
fragment kaart 1868

locatie

plaats
Ellewoutsdijk
plaatsaanduiding
Lange Moolweg zz.
gemeente
Borsele, Zeeland
streek
Zuid-Beveland
kadastrale aanduiding 1811-1832
Ellewoutsdijk C (2) 168c Adriaan Nol en mede Eigenaren in het gemeen
geo positie
X: 45628, Y: 379409
N: 51.39324, O: 3.81567

constructie

modeltype
rosmolen
krachtbron
spierkracht
functie
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
geschiedenis

04-06-1829: Middelburgsche courant

ELLEWOUTSDIJK {Eiland Zuid-Beveland) den 1 junij. Bij eenen maaltijd , door heeren eigenaren der meestoof, onlangs alhier in het logement Zuid-Bevelands Welvaren , bij het loten der reebeurten, voor den aanstaanden teelt, als naar gewoonte aan de buitenreeders gegeven, is , van wege gemelde heeren eigenaren, door den heer burgemeester dezer gemeente met gepaste aanspraken, overhandigd en afgegeven, te weten: Aan, Leendert Vroegop , drooger in die meestoof, eene zilveren tabaksdoos, opwelker onderkant zich zeer net gegraveerd vindt: de meekrap- stoof de Hoop, alhier, van den daar langs loopenden straatweg te zien; en op derzelver bovenkant of deksel: Voor betoonde vlijt, aan Leendert Vroegop', drooger in de meekrap-stoof de Hoop , te Ellewoutsdijk , 1829. En aan Reinier Vroegop, stamper in die stoof, een zeer fraaije zilveren -horogieketting.

Onder eene bevallige muziek, werd er bij het dessert, omstreeks 5 uren, opgebragt, en tusschen eenen welingerigten bloementooi, op tafel geplaatst, eene schotel, piramides gewijze met aarde beladen, waarin zich de jeugdige spruitjes van alle de veldgewassen , die ons eiland oplevert, heerlijk vertoonden, staande er op derzelver spits eenige stevige meekrap-kiemen, in welker midden zich niet onbevallig de gemelde doos en ketting verschuilden. Men was aangenaam te zamen, en, overeenkomstig het doel van deze tentoonstelling en uitgereikte eerbewijzen, met den algemeenen wensch , dat vlijt, het werktuig van alle vorderingen, ook onder ons bij landbouw en meeteelt, meer en meer mag blijkbaar worden. 

 

07-07-1831: Middelburgsche courant, 
De ondergeteekende, Boekhouder van de MEEKRAP-STOOF DE HOOP, te Ellewoutsdijk, geeft bij deze aan de belanghebbenden te kennen, dat er op Donderdag den 14 dezer, in het Logement Zuid-Bevelands Welvaren , des namiddags ten drie uren, zal geloot worden om de gewone Reebeurten; verzoekt een ieders gunst en belooft eene goede bediening. Ellewoutsdijk, den 5 Julij 1831. JACOBUS P. SPRUIJT.

10-07-1883: Rotterdamsch Nieuwsblad
"De nog aanwezige meestoven op Zuid-Beijerland zullen vermoedelijk weer met een worden verminderd, daar de eigenaren van de meestoof te Ellewoutsdijk tot het besluit gekomen zijn, ten aanzien van dit pand tot slooping over te gaan."