Molen van Zoeterwoude, Zoeterwoude

Zoeterwoude, Zuid-Holland

Molen van Zoeterwoude
Molen 14751 Molen van Zoeterwoude (Zoeterwoude)
Detail kaart Van Berckenrode, 1615

Zoeterwoude

geschiedenis
In 1579 werd hier een molen gebouwd door Gangelof Symonsz Stm, timmerman/molenmaker. Dit blijkt uit een akte dd. 18 juli 1579, waarbij de uiterwaard aldaar aan hem in erfpacht werd uitgegeven door Ysbrant de Merode, Ambachtsheer van Soeterwude. In het erfpacht was ook het windrecht begrepen. Dit kostte toen ƒ 15 per molen per jaar.

Op de kaart van Fl. Balthasar, B. Florisz. van Berckenrode, 1615 staat de molen ingetekend als een standerdmolen.

Zoon Jan Gangelofsz Stam, ook molenaar, nam op 10 augustus 1598 over van zijn buurman Eewout Jansz, bakker, "het regt van de wint binnen den voorss. ambachte van Leiderdorp". Er was toen in Leiderdorp geen windmolen, en die is er ook nooit gekomen. Op deze manier betaalden zij wel voor het windrecht, maar konden zo concurrentie uitsluiten.

De molen werd tot 1746 ingetekend als een standerdmolen.

Bron: "De Windlust. Een industriële monopolist aan de Hoge Rijndijk", art. door Mr. W. Bosman in Suetan, 1978 nr. 30, pag. 9. Mededelingenblad Stichting "Oud Zoeterwoude".