Molen Hennipmolen van Lourents Ruts, De Rijp

De Rijp, Noord-Holland

hennepklopper
Molen 08713 Hennipmolen van Lourents Ruts (De Rijp)

De Rijp
Schermereiland

geschiedenis
De molen was duidelijk verhoogd en stond midden in het dorp. Bij de grote brand van De Rijp in 1654 verbrand (zie ook dbnr. 16167), samen met de hennepklopper waar de brand was ontstaan.

'Het molentje van Lou Ruts staet als een gloeiende lantaren met vlammen vervult en de brandende hennipbossen daar uyt barstende ontsteekt 't al rontom.'

Bron: tekening en beschrijving van de brand van De Rijp in de nacht van 6/7 januari 1654, in Leeghwaters Haarlemmermeerboek. Aangezien Leeghwater toen al vier jaar was overleden, werd de tekst van dit deel geschreven door de uitgever Jan Philipsz. Schabaeltje uit Amsterdam!

Zeer waarschijnlijk werd voor deze molen de volgende windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) verstrekt:

Op 22 december 1615 werd voor de erfpachtsom van 10 schelling een windbrief voor een hennepkloppersmolen (staartmolen) te De Rijp verstrekt aan Laurens Rutgersz., van De Rijp.
Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens)

Helemaal zeker is het niet, maar de naam van de aanvrager, de functie van de molen en de afwezigheid van een nadere plaatsbeschrijving (gewoon 'De Rijp', niet 'ten zuiden van het dorp' o.i.d.) maken het zeer waarschijnlijk. Opmerkelijk is wel de lage erfpachtsom t.o.v. de hennipkloppers die enige jaren later gebouwd werden. Mogelijk was het inderdaad een 'molentje'. Het bouwjaar van de molen is uitsluitend gebaseerd op deze windbrief.