Molen Zuidmolen, Den Haag

Den Haag, Zuid-Holland

aan de westgrens van de stad, net binnen de singelgracht
's-Gravenhage
Haaglanden
's-Gravenhage L (1) 3 Andries de Visser, koornmolenaar, en Consorten

geschiedenis
Gebouwd vóór 1757 ter vervanging van een standerdmolen. Stond aan de Westsingel juist ten zuiden van de Loosduinse brug en was de zuidelijkste van de zgn. Westermolens.

Vermoedelijk kort voor 1863 verdwenen, aangezien hij nog staat op een stadskaart uit 1859 (Haagse Beeldbank) en niet meer op die van 1863 (Haagse Beeldbank).

De singel die sinds 1956 de naam 'Bij de Westermolens' heeft, heette voordien de Noord West Buitensingel. Deze singel maakte deel uit van de grachtengordel. De naam van nu is ontleend aan de vier molens die hier gestaan hebben, genaamd: Haanmolen, Valkmolen, Heertjemolen en Zuidmolen. Deze molens werden aan de rand van de stad geplaatst voor de hoge "windvang" De huidige naam "bij de Westermolens" was overigens al in 1789 in gebruik

trivia
Op de ets van Iven Besoet, uitgegeven door H. Schuerleer in 1759 staat de molen rechts afgebeeld. Links van de brug staat de Heertjensmolen (dbnr. 5762).

Op de ets van Iven Besoet, uitgegeven door H. Schuerleer in 1759 staat de molen links afgebeeld. Rechts van de brug staat de Zuidmolen (dbnr. 4107).

Op de tekening van P.C. la Fargue uit 1757 staat de Valkmolen geheel links. In het midden de Heertjensmolen (dbnr. 5762) en rechts de Zuidmolen (dbnr. 4107). Collectie Gemeentearchief Den Haag
NB Voor gebruik van deze afbeelding moet toestemming gevraagd worden aan het
Haags Gemeentearchief.