Molen De Oranjeboom / De Droomer, Assendelft

Assendelft, Noord-Holland

De Oranjeboom / De Droomer
Molen 06651 u De Oranjeboom / De Droomer (Assendelft)

Assendelft
aan de Nauernase Vaart

geschiedenis
De molen wordt voor het eerst aangetroffen in een stuk uit het jaar 1668, op 4 juli koopt Gerrit Luitse, te Zaandijk, van Jan Hendriksz. Schipper, de helft in een dubbele oliemolen 'de Oranjeboom'.
Op 23 april 1675 koopt hij de andere helft van de molen erbij van bovenstaande persoon, plus het halve erf voor een bedrag van 1100 gulden, de daarbij gemaakte conditie verplichtte hem, dat hij nooit meer dan 15 gulden per last mocht eisen als slagloon.
Vermoedelijk bleef Schipper huurder van de molen en stelde hij daarom de genoemde voorwaarde.
In 1734 wordt de lading van de molen verzekerd in het olieslagerscontract.
De molen wordt pas op 3 mei 1783 verzekerd.
De molen kent vele tussentijdse eigenaren.
Op 6 mei 1809 wordt de verzekering op de lading van de molen beeindigd, vermoedelijk is de molen kort hierna gesloopt.
Boorsma schrijft over de bijnaam van de molen het volgende: Waarom men hem 'Droomer' noemde heeft de overlevering niet tot ons gebracht.
Misschien is hij wat traag geweest in 't malen, doordat zijn gaandewerk niet gemakkelijk liep, zodat hij veel later dan andere molens in beweging kwam, wanneer hij bij 'n slap windje met draaien moest aanvangen.
Mogelijk is dat aanleiding geweest om van hem te zeggen: 'alle molens hebben al 'n gankie', maar de Oranjeboom staat nog te dromen.
In Assendelft is naar de molen een straat vernoemd.

- De Zaende 3e jaargang nr.3
- "Zaanse windmolens" P. Boorsma 1939
- "Molens te Assendelft" P. Boorsma 1942

trivia
De oliemolen 'de Oranjeboom' of 'Droomer', staande aan de Nauernase Vaart tussen de papiermolen 'De Koning' en de oliemolen 'Het Roode Hert', ter hoogte van waar nu Forbo Krommenie gevestigd is. Bouwjaar onbekend, jaar van verdwijnen vermoedelijk 1809.

(bijschrift voor de afbeelding)
De afbeelding met de molens is een schildering op een dienblad. Het is omstreeks 1780 geschilderd aan de Nauernase Vaart. Het laat van links naar rechts de volgende molens zien.
Papiermolens 'de Huisman' en 'de Huisvrouw',dan de verfmolen 'het Spinbol', oliemolen 'de Oranjeboom', papiermolen 'de Koning', oliemolen 'het Roode Hert' en verfmolen 'het Fortuin'.

De locatie is slechts een ruwe schatting gebaseerd op de beschrijving, en de Kuyperkaart van Ten Bruggencate (molen bijgetekend, verkeerde naam vermeld).