Molen De Hoop, Zeist

Zeist, Utrecht

Voorheuvel / Jagerlaan
Zeist, Utrecht
Kromme Rijnstreek

oud-hollands opgehekt

verdwenen
In januari 1867 bleef bij een brand de schade beperkt, maar tijdens een zware onweersbui in de nacht van 8 op 9 april 1867 brandde de houten molen geheel af en werd niet meer hersteld.

1845: molenaar Gerard Cornelis van Altena

1856: Nieuwe eigenaar was Leendert Anthony van der Meulen, die de molen tot 1864 in bezit heeft gehad.

1864: In 1864 werd Gerrit Struve (1822–1872) de nieuwe eigenaar

geschiedenis

Gerard Cornelis van Altena, (1809-1856) werkte eerst bij zijn vader Johannes van Altena (1775-1849) op molen de Leeuw aan de Molenweg in Zeist. Vanaf 1834 werkte hij daar alleen.

Gerard Cornelis van Altena, gehuwd met Gerrigje van Essen (1804–1855)

In 1836 verkocht Johannes van Altena molen de Leeuw aan Willem J.A. van Romondt.

08-08-1845: Op 8 augustus 1845 kreeg molenaar Gerard Cornelis van Altena vergunning om een houten stellingmolen te kunnen bouwen op de hoek van Voorheuvel-Bergweg.

Een lang en arbeidzaam leven was de molen niet beschoren. Gerard Cornelis van Altena, gehuwd met Gerrigje van Essen (1804–1855), kreeg in 1845 vergunning voor de bouw van een molen op een kleine heuvel op de hoek van de Voorheuvel en de Jagerlaan. Deze houten molen droeg de naam ‘De Hoop’.
Rekesten door Jan Everard de Pesters aan de burgemeester van Zeist en de gedeputeerde staten van
Utrecht inzake de verplaatsing van een molen en het rooien van bomen aan de Koppeldijk, en inzake zijn
aanslag in het onderhoud van genoemde dijk, met beschikkingen, 1855-1865

1856: In 1856 vond op molen ‘De Hoop’ een ernstig ongeval met een molenwiek plaats waarbij doden waren te betreuren onder wie Johannes Willem van Altena (1831–1856), zoon van Gerard Cornelis.  De laatste was ook bij het ongeval betrokken en zou later in dat jaar aan zijn verwondingen overlijden. Molen ‘De Hoop’ werd na het ongeluk verkocht door Carolina Weller, de jonge weduwe van Johannes Willem.  De nieuwe eigenaar was Leendert Anthony van der Meulen, die de molen tot 1864 in bezit heeft gehad.

1864: In 1864 werd Gerrit Struve (1822–1872) de nieuwe eigenaar van molen ‘De Hoop’.

1865: molen ·"De Hoop " aan de hoek van de JagerIaan en Achterheuvel is er destijds geveild. kort vóór de brand.

Nadat de molen in 1867 door brand was verwoest liet hij verderop aan de Van Reenenweg molen ‘De Vriendschap’ bouwen.