Molen 't Rottenest / De Rijzende Zon, Amsterdam

't Rottenest / De Rijzende Zon

>
Aan de Buitencingel.

Amsterdamsche Courant, 15 jan. 1722:
“Korenmolen het Rottenest
Jan van der Streng, makelaer, zal op Maendag den 19 January te Amsterdam in het Oude Heerenlogement verkopen een hegt en sterke windkoornmolen, genaemt het Rottenest, staende buyten de Leydse Poort aen de Stadscingel bij de Pestsloot in de Stadspolder op eygen grond, met desselfs huyzinge, stal, loots etc.*

De Maandelykse Nederlandsche Mercurius, Eerste deel juli tot december 1757, p178:
Publieke veiling 5 sept. 1757
"Koorn molen (Jan Haay, Bruno Tideman en Willem van Otterloo)
De helft in een, genaamt het Rottenest, benevens een huis by deze helft hoorende, met de moolenwerf en de thuyn daar by, alle eigen grond, benoorden de overtoomse weg, met de gereedschappen, zoo als die voor de helft by de moolen zyn behoorende, ƒ 7200, in slag ƒ 1300, verkogt"
Jan Hoek, 28 okt. 2019.

In 1726 was Pieter Vermeer de meester molenaar van deze molen. In deze akte trad hij op als getuige bij het testament van een van zijn knechts: Archief Amsterdam.
Arjan Lobach, 6 jan. 2022.

Gegevens over de nijverheid van Amsterdam, bijeengelezen uit de advertenties in de Amsterdamsch Courant 1667-1794 door Dr Leonie van Nierop, 27ste jaarboek Amstelodanum, J.H. de Bussy, Amsterdam. 1930. bldz. 261-311.

Het Rottenest werd in 1717-1818 hernoemd in De Rijzende Zon, mogelijk vanwege "den vooruitgang der beschaving of uit een welluidendheidsoogpunt."
Bron: "De molens van Amsterdam", G.J. Honig, 1929, blz. 127, 148.

trivia
Mr. J.H. van den Hoek Ostende heeft, op mijn verzoek, de plaats van De Rijzende Zon als volgt omschreven:
'...stond aan een pad aan de Buitensingel ten noorden van de Overtoom dichtbij het Pesthuis, ongeveer op de huidige kruising Derde Helmersstraat en de Alberdingk Thijmstraat.'
Theo Bakker, 28 februari 2010.

Lijnbaansgracht 231, gezien vanuit een raam van de suikerrafinaderij 'de Granaatappel'. Aan de overzijde ligt de Singelgracht en molen 'de Liefde', links is de Leidsepoort gedeeltelijk zichtbaar. Rechts achter ‘de Liefde’ molen de Rijzende Zon. Links van de Liefde de rij korenmolens langs de Overtoom.
Datering: 1817, tekening van H. Scholten.

De tekenaar is Hendrik Scholten. Dat is niet de redelijk bekende H.J. Scholten (1824-1904), maar de (zoon van) de eigenaar van de suikerraffinaderij 'de Granaatappel' aan de Lijnbaansgracht. Tekening is gemaakt vanuit het kantoor van de fabriek
Peter van Driel, 28 april 2017.

De Schans bij de Leidsepoort. Gezicht van het bolwerk Amstelveen over de Singelgracht in noordwestelijke richting naar de bolwerken Schinkel en Sloten met de graanmolens De Roomolen en De Liefde. Links op de achtergrond de molens De Rozenboom aan de Overtoom en De Rijzende Zon aan het Rottenestpad. Rechts het torentje van de Leidsepoort. Techniek: potlood; pen in bruin; penseel in kleur, datering: 1815, collectie: Eeghen, Van; tekening van Gerrit Lamberts.