- toelichting naam
In 1791 werd de molen nog 't Rottenest genoemd, In dat jaar woonden daar Matthijs van Deelen en Geertruid van Vreeswijk.
Bron: Stadsarchief Amsterdam, notaris Jacobus Guillebert, akte van 21 juni 1791. Toegangsnummer 5075, Inventarisnummer 16669, pagina 303 e.v.
Informatie van Sjoerd de Meer, 11-09-2024
- trivia
Mr. J.H. van den Hoek Ostende heeft, op mijn verzoek, de plaats van De Rijzende Zon als volgt omschreven:
'...stond aan een pad aan de Buitensingel ten noorden van de Overtoom dichtbij het Pesthuis, ongeveer op de huidige kruising Derde Helmersstraat en de Alberdingk Thijmstraat.'
Theo Bakker, 28 februari 2010.
-----
Afbeelding 1:
Lijnbaansgracht 231, gezien vanuit een raam van de suikerrafinaderij 'de Granaatappel'. Aan de overzijde ligt de Singelgracht en molen 'de Liefde', links is de Leidsepoort gedeeltelijk zichtbaar. Rechts achter ‘de Liefde’ molen de Rijzende Zon. Links van de Liefde de rij korenmolens langs de Overtoom.
Datering: 1817, tekening van H. Scholten.
De tekenaar is Hendrik Scholten. Dat is niet de redelijk bekende H.J. Scholten (1824-1904), maar de (zoon van) de eigenaar van de suikerraffinaderij 'de Granaatappel' aan de Lijnbaansgracht. Tekening is gemaakt vanuit het kantoor van de fabriek
Peter van Driel, 28 april 2017.
Afbeelding 2:
De Schans bij de Leidsepoort. Gezicht van het bolwerk Amstelveen over de Singelgracht in noordwestelijke richting naar de bolwerken Schinkel en Sloten met de graanmolens De Roomolen en De Liefde. Links op de achtergrond de molens De Rozenboom aan de Overtoom en De Rijzende Zon aan het Rottenestpad. Rechts het torentje van de Leidsepoort. Techniek: potlood; pen in bruin; penseel in kleur, datering: 1815, collectie: Eeghen, Van; tekening van Gerrit Lamberts.