Molen 't Blauw Hart / 't Blauwe Hert, Amsterdam

Amsterdam, Noord-Holland
v

korte karakteristiek

naam
't Blauw Hart / 't Blauwe Hert
modeltype
Paltrokmolen
functie
zaagmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
06492 p
oude dbnr.
V4582
Meest recente aanpassing
| Conversie
media-bestand
Molen 06492 p 't Blauw Hart / 't Blauwe Hert (Amsterdam)
Detail van onderstaande foto

locatie

plaats
Amsterdam
plaatsaanduiding
aan de Buitensingel
gemeente
Amsterdam, Noord-Holland
streek
Amsterdam
kadastrale aanduiding 1811-1832
Amsterdam C (4) 304 Fredrik Willem Camman, houtzager
geo positie
X: 120164, Y: 487712
N: 52.37617, O: 4.87562

constructie

modeltype
Paltrokmolen
krachtbron
wind
functie
plaats kruiwerk
onderkruier
kruiwerk
onderkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
gesloopt
geschiedenis
Tussen 1640 en 1665 werd aan de Buitensingel paltrok "t Blauw Hart" of "'t Blauwe Hert" gebouwd. Op een aquarel van J.M.A. Rieke uit 1880 staan alle molens tussen de Haarlemmerpoort en De Raampoort, afgebeeld gezien vanaf De Schans. " 't Blauwe Hart" staat vooraan.
Deze molen had achter op zijn kap een schitterende afbeelding van een springend blauw hert.

Bij "t Blauwe Hart" stond tussen 1796 en 1850 een klein veerzaagmolentje, genaamd "'t Jonge Hart" (Tenbruggencatenummer 13435). Dit achtkante stellingmolentje werd ook gebruikt voor het vermalen van kruidenierswaren.

Rond 1880 verdween de paltrokmolen, over zijn werf ligt nu de Nassaukade.
Gerard van den Bosch.
-----

In het testament van Jan Otten van der Woude, opgemaakt 12 december 1760, wordt "Cornelis Swaan aan de Moolen het blauwe Hart" genoemd als taxateur of als executeur.
Bron: Stadsarchief Amsterdam.
Arjen Lobach, 5 juli 2022.

Op 1 juni 1763 zegde een flink aantal eigenaars van molens het op 18 januari 1760 gesloten verzekeringscontract weer op. Voor Het Hart was dat Korns Swaan (bron: Stadsarchief Amsterdam).
-----

Johannes Klaas Verloop was een eigenaar van molen Het Blauwe Hert. Verloop werd 6 mei 1831 geboren te Meerkerk, en overleed 4 feb. 1908 te Amsterdam.
Volgens de tekst op de achterkant van zijn foto werd de molen rond 1865 afgebroken, voor de uitbreiding van Amsterdam.
Anthony Verloop, 26 maart 2018.
-----

Diemer- of Watergraafsmeersche Courant, 22 nov. 1782:
"UIT DE HAND TE KOOP, een Hegte en Sterke ZAAG-MOOLEN, zynde een Paltrok, met zyn zeskante Veere-Zaager, de eenigste voor de Stad, met zyn Lootsen, waar van de eene honderd voet lang is en voor twee Jaaren Nieuw gezet, een Huys, dat apart Verhuurd werd, Tuyn met fyne Vrugtboomcn beplant, met zyn Tuynhuys, gesitueert tot een Buitenverblyf, dat ook apart Verhuurd kan werden, de Naasting, van een Erf met zyn Getimmerte, Annex van de Tuyn, daar den Eigenaar van de Moolens alle Jaaren eenige Revenüe van trekt, een Stukje WYLAND, staande en geleegen aan de Buiten-Cingel, tusschen de Raam en Zaagmoolens-Poorten der Stad Amsterdam, de ligging verwekt een overheerlyk Uitzigt; te bevragen by den Eigenaar aan deszelfs Moolen, genaamd het Blaauwe Hart, den Kooper kan ten minsten de helft der Kooppenningen op Kusting, tegen 3 en een half perCt. houden, zoo den Kooper geinclineert was liefst tot de Balkzaagery, is de Moolen daar toe zoo gesitueert als daar een Moolenis en kan weezen, van Stand, van Ruimte in de Moolen, en Ruimte van Water om en by de Moolens."
Frans Rutten, 5 aug. 2019.

Oprechte Haerlemsche courant, 15 juni 1784:
"CORNELIS PLOOS van AMSTEL JAcob Cornelisz., , FREDERIK HENDRIK ONKRUYD en JOHANNES WESSELING, Makelaars, zullen op Maandag , den 5 July, 1784, t'Amsterdam in het Oudezyds Heéren-Logement, verkoopen:
Een extra hegte, sterke en welgeleegen HOUT-ZAAGMOOLEN, zynde een Paltsrok, geschikt tot een Wagenschot-Zager, genaamd Het Blaauwe Hart, staande en geleegen aan de Stads Buiten-Cingel, tusschen de Raam- en Zaagmoolens-Poorten, benevens een welgeleegen zeskante Molen, zynde een Bovenkruyer, dienende tot de Veerezagery, verders kapitaale Heeren-Huizingen, Knegts-Wooningen fraaije tuinen, en een Kamp weltoegemaakt WEILAND; den bezigtigd, mits vertoonende een Briefje door een der Makelaars geteekend.
De Bewyzen van Eigendom en Veilconditien zullen 4 dagen voor en op den Verkoopdag te zien zyn, ten Compt. van den Notaris Isaak Pool, in de Kalverstraat over het Burger-Weeshuis."

Het Nieuws van den Dag, 4 april 1881:
"VERKOOPING.
JOHs. GERs. JOSs. Geers Hzn., Makelaar, zal, op Woensdag den 6 April 1881, des morgens te tien uren, op de Houtkooperij aan den Buitensingel tusschen de Raam- en Zaag-Barrière verkoopen:
de Amotie van den geamoveerden Houtzaagmolen "'t Blaauwe Hert" aldaar, bestaande in: diverse greenen Houtwaren, IJzerwerk en losse Gereedschappen. IJzeren boven-as, roeden, sleeden, snelraam met toeb.
Een Houtloods lang 23 M.
Een flinke Boomschuit enz. enz. en hetgeen verder twee dagen vóór de veiling aldaar te zien zal zijn."

aanvullingen

trivia
Verklaring van het panorama hieronder:
Gezicht op de Singel buiten de Zaagpoort te Amsterdam in 1700. De namen der molens zijn (van links naar rechts):
1. 't Heijblok
2. De Hoop
3. Simson
4, de Roo' Leeuw
5. de Haas
6. 't Kalf
7. de Valk
8. de Kool
9, de Otter (de nog bestaande molen)
10. het Luipaard
11. 't Blaauwe Hert
12. de Kop