Molen De Vijfhoek, Amsterdam

De Vijfhoek
Molen 06491 p De Vijfhoek (Amsterdam)

aan de Singelgracht en voorm. Vijfhoekweg
Amsterdam C (3) 154 Hendrik Winkelman, makelaar

geschiedenis
In het testament van Jan Otten van der Woude, opgemaakt 12 december 1760, wordt "Gerrit Buijs aan de Moolen de Vijfhoek" genoemd als taxateur of als executeur.
Bron: Stadsarchief Amsterdam.

Op 1 juni 1763 zegde een flink aantal eigenaars van molens het op 18 januari 1760 gesloten verzekeringscontract weer op. Voor De Vijfhoek was dat Gerrit Buijs (bron: Stadsarchief Amsterdam).

Op 21 november 1786 machtigde Annatje van de Loos, weduwe van Martinus Berkman, een makelaar om de verkoop van deze molen aan Cornelis Brak verder af te handelen. De molen met huizen, loods, gereedschappen en tuin werd verkocht voor ƒ 20.000.
Arjen Lobach, 5 juli 2022 -18 nov. 2022.

Rotterdamse Courant, 31 aug. 1809:
Verkoping op maandag 11 september 1809 van "... een hegte, sterke en welgelegen HOUT-ZAAGMOLEN, zynde een PALSROK, genaamd DE VYFHOEK; benevens de daarby behoorende kapitale HEEREN-HUIZINGE, groote TUIN en TUINHUIS, KNEGTSWONINGEN, HOUT- en TIMMERLOOTSEN, SCHUITENHUIS enz.; mitsgaders alle vaste en losse GEREEDSCHAPPEN, volgens Inventaris, (alles te samen in één Koop) staande en gelegen buiten deze Stad, aan de Buiten-Cingel, buiten de Haarlemmerpoort, geteekend D.Y. en M.G. 6, No. 14, nieuwe No. 463, Rood; …"

De molen verbrandde op 31 juni 1870.

trivia
De Vijfhoek, ligging: aan de Singelgracht, Vijfhoekseweg (zie Eendracht 1687), ten zuiden van 't Amsterdamsche wapen (4639) en ten N.O. van de Witte Duif (4495).

Vijfhoekweg 1 (voorheen v.l.n.r. Buitensingel WW 83, 82, 84, 82e, 82b-c)
Houtzaagmolen De Vijfhoek, eigendom van de fam. Kost, gezien naar de Buitensingel met op de achtergrond de pakhuizen Lijnbaansgracht 2 t/m 5, 7, 8 (v.l.n.r.).
Datering: 1861, collectie: Olie Jbz., J.; foto's, vervaardiger: Olie Jbz., Jacob (1834-1905)
(fotograaf).

NB In Molens in Amsterdam IOA deel 2 wordt de molen op de foto van Olie foutievelijk De Witte Duif genoemd.