Molen Baarsmolen, Baars

Baars, Overijssel

Steenwijkerwold E (1) 133 Jan Gerrits Hof, korenmolenaar

open voet

1870 buiten gebruik 1890 deels afgebroken

De molen was eigendom van de heren van de Eese.

geschiedenis

Deze korenmolen behoort tot de oudste molens uit deze streek, want hij komt al voor op de kaart van Pijnacker uit 1650. Hij stond bij de Baarshoeve, die al in 1340 voorkomt in de geschiedenis.

Volgens de kadasterkaart 1811-1832 was het een standerdmolen.

Jan Gerrits HOF. Molenaar te Steenwijkerwold op de Baarsmolen.
O.A.T.Steenwijkerwold: Jan Gerrits Hof, korenmolenaar, woonplaats: Aan de Baars gem. Steenwijkerwold. perceelnr. 314 bouwland 1b 52r 30s. Gedoopt 7 sept. 1771 te Blesse, Weststellingwerf, molenaar, overleden 15 juli -1846 te Steenwijkerwold, Overijssel op 74-jarige leeftijd. Gehuwd (kerk) 23 dec. 1804 te Zuidveen met: Jacobje Pieters BONT.

De naam de Koepelmolen is ten onrechte.

NB Dit heeft betrekking op de boerderij De Koepel aan de Duivenslaagte 1, 0,5 km oostelijk van de molenlocatie.

Koepel, De (ook Jagershuis genoemd): is een markante boerderij op de Eiderberg, met een rietgedekt rond voorhuis. Het werd omstreeks 1870 gebouwd als jachthuis, destijds behorende tot het landgoed De Bult. Het voorhuis van dit gebouw heeft het uiterlijk van een molenonderbouw waardoor het de suggestie heeft dat het een vm molen was.