Molen De Dienst Jacobs, Zaandam-West

De Dienst Jacobs
Molen 06394 d De Dienst Jacobs (Zaandam-West)
Foto n.n.

Aan en ten westen van de Vaart, ten zuiden van de Vincent van Goghweg.
Zaandam G (1) 621 Wed. Dirk Visser, koopman, geb. A. Vas

versieringen
Op het achterschot van de kap van de molen was een schildering gemaakt die de naam van de molen uitbeeldde. De Dienstvaardige Jacob.

geschiedenis
De windbrief voor de Dienst Jacobs werd op 28 juli 1722 uitgereikt aan Hendrik Jacobsz. van Kralingen. Op 10 juli 1723 liet hij de molen tegen brand verzekeren in een assurantiecontract. De verzekerde waarde van de molen bedroeg ƒ 2000.

Van Kralingen bleef tot het jaar 1750 werken met de Dienst Jacobs, op 9 april van dat jaar verkocht hij de molen voor ƒ 1200 aan Gerrit Visser. Visser werkte naast de Dienst Jacobs ook met de bovenkruier “de Breeuwer”, die iets ten noordoosten van de Dienst stond.

Op 8 mei 1873 verkocht Heertje Tijsse (1829-1913) de molen voor ƒ 2500 aan Jan Nieuwenhuizen (1841-1901), een loonzager die was getrouwd met Dieuwertje Jeliz Pekelharing (dochter van de eigenaar van paltrok De Reus). Tijsse emigreerde kort hierna naar Chicago en nam de naam Henry Tyssen aan. Jan Nieuwenhuizen had veel opdrachten van de Haagse houthandel A. van Gogh. Dit ging goed totdat deze er achter kwam dat Nieuwenhuizen de beste balken voor zichzelf hield. De samenwerking werd beëindigd en Nieuwenhuizen moest op zoek gaan naar een nieuwe klant.

In de middag van 29 juni 1888 brak er door een mankement aan de vang, brand uit in de Dienst. Doordat de stut van de vang niet goed werkte begon de vang te slepen op het bovenwiel wat binnen de kortste keer tot brand leidde. Er stond die dag een behoorlijke wind, de molen was volop in bedrijf en draaide met ‘vier in de middelst’. Hij ging zagend ten onder. Boorsma meldt nog dat het vreemd was dat de molen niet uit de wind werd gekroden om zo tot stilstand te worden gedwongen, verder meldt hij nog dat in de fel brandende molen de zaagramen zeer lang bleven doorwerken, wat een fascinerend schouwspel opleverde.
De brandweer van Zaandam kon door diverse omstandigheden niets doen om de molen te redden. De molen werd totaal verwoest en daarmee was het de tweede molen die de Zaanstreek op die dag verloor. ’s Ochtends was nl. de Wormer verfmolen “de Rob” verbrand. Op 15 september werden de overgebleven opstallen met werf en weiland openbaar geveild, Nieuwenhuizen werd toen commissionair in houtwaren.

Het voormalige molenerf ligt tegenwoordig onder de Jan van Goyenkade, de molen stond voor de huisnummers 5 en 6.

- “Zaanse Windmolens” P. Boorsma 1939 blz. 36-38
- “Molens in de Zaanstreek in oude ansichten deel 1” T. Neuhaus 1987 blz. 18
- “De Windmolens aan de Zaanstreek” W. Buijs Pzn. 1918 blz. 37
- “Zaanse molenbranden” R. Couwenhoven 2001 blz. 69
- “de Windbrief” 2e jaargang 1972 nr.4 artikel over de molenervaringen van D. Bakker (uitg. Ver. De Zaanse Molen)
- "Den Gulden Bijkorf", Gerrit Jan Honig, 1952, blz. 293. Met dank aan Walter Prinsze, 18 maart 2019.

trivia
Balkenzager “de Dienst Jacobs”, paltrok, te Zaandam-West aan en ten westen van de Vaart ten zuiden van de Vincent van Goghweg, ter hoogte van de Jan van Goyenkade 5 en 6. Bouwjaar 1722, verbrand in 1888.

Bij de foto's:
Bovenstaande foto is speciaal gemaakt voor een ansichtkaart door fotograaf Andries Jager uit Amsterdam. De datering van deze kaart ligt omstreeks het jaar 1880-1885. Op voorgrond achter de koe staat "de Dienst Jacobs", daarna volgen van links naar rechts de verfmolen "de Krab", de zaagmolen "de Notenboom", de oliemolen "de Groene Ridder" en de verfmolen "de Grauwe Hengst". Geheel links van "de Dienst" is vaag nog de verfmolen "de Krab" te zien.
De onderste foto zal omstreeks dezelfde tijd zijn genomen. "de Dienst Jacobs" staat hier links prominent aanwezig. Dan volgen verder naar rechts de oliemolen "het Varken" en de paltrok "de Grauwe Eend".

In “de Gekroonde Poelenburg” aan de Zaanse Schans, bevindt zich het verbrande uiteinde van de balkenkraan van deze molen, die belandde tijdens de brand in de Vaart en is bij baggerwerkzaamheden weer opgedoken.

De Dienst Jacobs was een van de weinige linkse paltrokmolens in de Zaanstreek, dit hield in dat wanneer men voor de molen stond de kraan zich aan de linkerkant van de molen bevond. De andere drie molens die zo waren ingericht waren “de Notenboom” op het eiland in de Voorzaan, "de Vergulde Ster" bij het Volkspark en “de Grauwe Eend” bij de Hoornse Lijn.

toelichting op de bovenste afbeelding:
vlnr: De Krab, De Dienst Jacobs, De Groene Ridder, De Nootenboom, De Walvisch, De Grauwe Hengst.