Molen Clarissa Maria / Het Fortuin(tje), Rijswijk

Rijswijk, Zuid-Holland

Haaglanden
Rijswijk G (1) 61 Jan Dionisius Virulij, rentenier

achtkante bovenkruier op vierkante onderbouw

1911 onttakeld 1979 restant gesloopt
geschiedenis

In 1761 werd toestemming verleend om aan de Haagweg te Rijswijk snuifmolen het Fortuintje te verhogen.
Waarschijnlijk was dit de latere trasmolen Het Fortuin, die zeker van voor 1832 dateerde.
Eind negentiende eeuw ging de molen over op de productie van tras (gemalen tufsteen).

27-07-1815: Rotterdamsche courant
Eene hegte, sterke, welbeklante STEENEN WIND en SNUIF en TRASMOLEN, genaamd HET FORTUIN, waarop sedert vele jaren het Malen en Negotie in Snuif en Tras, gelijk ook de Negotie in Steenkalk, met extra goed succes is gedaan en nog wordt gecontinueerd, met de MOLENAARSWONING en een HEEREN-HUIZINGE, SCHUREN, LOOTSEN en ERF daar annex, alle door de laatste Eigenaar uit de grond opgebouwd en aangelegd, meteen kapitale TUIN daar nevens; zijnde de voorschreve Heeren-Huizinge voorzien van diverse Boven- en Benedenkamers, die alle een aangenaam uitzigt hebben op de daar langs loopende Delftsche Trekvaart, en de Landen daar agter en overgelegen; voorts Keuken, Zolder, en hetgeen verder tot eene aangename en gemakkelijke Woning wordt vereischt, alles staande en gelegen aan de Delftsche Trekweg voornoemd, en den Ambacht van Rijswijk; zullende onder de Koop mede begrepen zijn alle de losse GEREEDSCHAPPEN en een OVERDEKTE SCHUIT of PRAAM, en kunnende dadelijk worden aanvaard —

18-06-1832: Dagblad van 's Gravenhage
Een hechte, sterke en welbeklante Steenen Wind-, Snuif- en Trasmolen, genaamd Het Fortuin, met weldoortimmerde Heerenhuizing, voorzien van onderscheidene kamers, alle een zeer aangenaam uitzigt hebbende op- en langs den Delftschen Trekvaart en de daar over en achter gelegen Landen, staande en gelegen aan de Delftschen Trekweg, in de gemeente Rijswijk, wijk C no 5

22-05-1881: De Maasbode
In de nabijheid van Pasgeld bij Delft is uit de trekvaart opgehaald het lijk van den gewezen boekhouder van den snuifmolen onder Rijswijk, die door slecht gezicht in het water schijnt geraakt.

In 1892-1894 werd het vaarwater De Vliet verbreed en werd de molen verplaatst en omgebouwd tot houtzaagmolen.
Sindsdien heette hij Clarissa Maria, maar stond meer bekend als molen van Visbach, naar de naam van de eigenaar vanaf 1902.

In 1911 werd de molen onttakeld en werd er een verbrandingsmotor bijgeplaatst.

Tot 1935 stonden er nog kalk- ovens, behorende tot de trasmolen, bij de zaagmolen.

In 1965 werd de houtzagerij gesloten.

Het restant werd in maart 1979 gesloopt vanwege de aanleg van de Zoomseweg.

Onderdelen van de machines, waaronder de gasmotor, werden overgedragen aan de Vereniging De Zaansche Molen om te gebruiken bij de restauratie van zaagmolen Weltevreden even ten oosten van de dorpskern van Krimpen aan de IJssel. Helaas brandde deze molen op 8 december 2008 af, toen zijn de onderdelen weggeschonken.

De IJsselsteentjes van de Clarissa Maria zijn gebruikt voor de restauratie van korenmolen De Regt in Nieuw Lekkerland.
Bron: Feel Good Radio Rijswijk, 24 okt. 2015.