Molen Den Hesch / De Hes, Oosterbeek

Oosterbeek, Gelderland

Klingelbeekseweg n.z.
Renkum, Gelderland
Oosterbeek D (1) 34 Egbert Jan Gerritsen, molenaar

1 rad

geschiedenis

De korenmolen De Hes in de buurschap Clingelbeek behoorde al in de 15e eeuw tot de bezittingen van het klooster Mariëndaal.
Bron: "Arnhemse molens en hun geschiedenis", Dr. G.G. Janssen, 1999. Verzameling H. van der Kaay.

29-12-2023: De Gelderlander

"Bewonersgroep Klingelbeek en de Bekenstichting willen de oude watermolen op de grens van Oosterbeek en Arnhem in ere herstellen. Maar ze zijn bang dat daar geen mogelijkheid voor is als straks op het terrein een nieuwe wijk met vierhonderd woningen verrijst. Ontwikkelaar Amvest heeft op de plek van de watermolen een rij woningen gepland. ,,Dat betekent vernietiging van een belangrijk stuk cultureel erfgoed”, zegt Harm Poutsma van Bewonersgroep Klingelbeek."

De watermolen - ook wel De Hesch genoemd - wordt al in de vijftiende eeuw genoemd. Hij was in gebruik tot 1917. Na 1930 zat hier textielververij en wasserij August Cramer. De oude loodsen herinneren daar nog aan. ,,Maar ook delen van de watermolen zijn nog zichtbaar", zegt Smits. ,,Al is niet helemaal duidelijk wat origineel is. Daar moet onderzoek naar worden gedaan.”
Ooit stonden op de stuwwal tussen Arnhem en Renkum zo’n veertig watermolens. De Witte Watermolen in Sonsbeek is de enige in Arnhem die er nog is. De rest is verdwenen. Zo ook de vijf watermolens langs de Slijpbeek die nu de grens tussen Oosterbeek en Arnhem vormt. ,,Dat hier zo veel watermolens waren, danken we aan het hoogteverschil. Tussen de Utrechtseweg en de Klingelbeekseweg, het terrein waar de nieuwe wijk De Hes moet komen, gaat het al om 5 tot 6 meter”, vertelt Smits.

trivia

De prent van De Hes is vervaardigd door Daniel Kerkhoff in 1809 en heeft als titel "Gezicht aan de Klingelbeek bij Arnhem"
zie ook de externe link