Molen van Meesters / De Eekmolen, Steenwijk

Steenwijk, Overijssel
v

korte karakteristiek

naam
Molen van Meesters / De Eekmolen
modeltype
Onbekende windmolen
functie
pelmolen, runmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
01465 d
oude dbnr.
V12345
Meest recente aanpassing
| Algehele revisie gegevens

locatie

plaats
Steenwijk
plaatsaanduiding
0,9 km W van de toren, Steenwijkerdiep zz.
gemeente
Steenwijkerland, Overijssel
kadastrale aanduiding 1811-1832
Steenwijk D (1) 29 Jan Meesters, koopman, en mede-eigenaar
geo positie
X: 203177, Y: 533550
N: 52.78709, O: 6.10134

constructie

modeltype
Onbekende windmolen
krachtbron
wind
functie
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
verbrand
geschiedenis

Sinds 1743 exploiteerde Hendrik Jans Mesters een eek- en volmolen aan het Steenwijkerdiep. In 1748 was Jan Meesters (met twee e's) eekmulder en leerlooier in Steenwijk.

Jan was ook politiek geëngageerd. In dat jaar 1748 werd hij vermoord als gevolgd van de grote politieke tegenstellingen in Steenwijk. De moordenaar was Jurriaen de Vos, opdrachtgever was Frederik Ram, één van de toenmalige burgemeesters.

Van 1783 tot 1789 was Hendrik Meesters, de zoon van Jan, runmolenaar en leerlooier. Begin 19de eeuw richtten zijn zoons Jan Hendrik en Matthijs de firma J. en M. Meesters op. Het bedrijf omvatte een eekmolen, runhandel, leerlooierij, een lijmkokerij en vanaf 1833 ook een houtzaagmolen.

De molen brandde in 1847 af, maar eerder was de molen ook al twee keer verbrand. In 1853 werd gemeld dat de molen in de afgelopen 70 jaar vier keer was afgebrand.
Op 15 mei 1853 brandde de molen weer af.

Bronnen:
Provinciale Overijsselse en Zwolsche courant, 18 mei 1853, info: E. Stoop, 31 jan. 2014.
Uit 't Goede Hout Gesneden, J.H. de Vries, artikel in Historische Mededelingen, 2003-4

aanvullingen

trivia

Volgens Ten Bruggencate was dit een zaagmolen.

-----

Toen Jan Hendrik overleed in 1837 richtten zijn beide zoons Hendrik en Salco de firma H. en S. Meesters (houtzagerij en houthandel) op. Twee firma's Meesters leidde natuurlijk tot grote verwarring bij leveranciers en klanten. Hendrik overleed in 1841 en Salco voegde de naam Tromp van zijn moeder toe aan zijn eigen naam. Met de firmanaam H. en S. Tromp Meesters werd de verwarring iets minder. Salco had overigens niets met deze molen te maken, maar richtte in 1846 wel een andere houtzaagmolen op aan het Steenwijkerdiep.

Groninger courant 07-11-1837

De nagelatene HANDELSBETREKKINGEN van wijlen den Heer J. MEESTERS, te Steenwijk, worden GECONTINUEERD OP HAREN OUDEN VOET, en wel op de volgende FIRMA'S, als: die der LEDERLOOIJEBIJEN IN WESTINDISCH GESMERT ZOOLLEDER , en die van den RUNMOLEN voor rekening van den Compagnon en Broeder, den Heer M. MEESTERS en van de Wedw. van wijlen den Heer J. MEESTERS , met behulp harer beide oudste Zonen, onder de oude Firma van J. & M. MEESTERS; die van den THEEHANDEL , voor rekening van de Weduwe den heer J. MEESTERS, onder medehulp harer beide oudste Zonen , onder de Firma van de Wedw. J. MEESTERS; die van den HOUTZAAGMOLEN voor rekening van de beide oudste Zonen , onder de Firma van H. & S. TROMP MEESTERS. Steenwijk den 26 October 1837. Wedw. J. MEESTERS. H. & S. TROMP MEESTERS.