Molen De Liedemolen / De Lie, Haarlemmerliede

Haarlemmerliede, Noord-Holland

Molenaars van de Liedemolen waren:
- J. van der Aar Jz. 1859 - 1900
- Simon van der Aar Jz. 1900 - 1916
- Cornelis van der Aar Sz. 1916 - 1928. Deze bleef daarna tot 1961 machinist.

geschiedenis

Poldermolen van de De Vereenigde Binnenpolder (705 ha); bemaalde tezamen met de nog bestaande Slokop (vanouds 'de Slokopmolen' genoemd) deze polder.

1556: In 1556 kwam er tussen Rijnland en de Binnenpolder een overeenkomst tot stand om twee windwatermolens in de polder te bouwen. Samen moesten de molens een gebied van 800 morgen (=680 ha.) bemalen. Het werd er slechts één: de Liedemolen die het water uit de polder de Liede inmaalde.

Door de aanleg in 1631 van de Haarlemmertrekvaart tussen Haarlem en Amsterdam, werd een deel van de Binnenpolder afgescheiden en ontstond de Rotte-, Buiten- of Zuiderpolder, waar ook molens werden geplaatst.

1813: In 1813 werd de Houtrijker Binnenpolder weer gecombineerd met de Spaarnwouder Binnenpolder en het land werd ontwaterd door de twee nog bestaande molens, de Liedemolen en de Slokopmolen. Simon Janse verliet in 1813 de molen om plaats te maken voor Johannes van der Aar, die met de dochter Aagje Janse trouwde en het molenaarsechtpaar werd. Vier generaties Van der Aar hebben deze molen bediend. Johannes van der Aar verdiende 113 gulden per jaar mét woongenot, dat wel.

1869: In 1869 kreeg de molen een nieuwe kap en drie jaar later werd het scheprad vervangen door een vijzel. In 1916 kreeg de molen elektriciteit.

1927: De roedebreuk van 1927 veroorzaakte ook veel schade aan de kap, vandaar dat de molen buiten bedrijf kwam en kort daarna werd gesloopt. Ervoor in de plaats kwam een dieselgemaal, uitgerust met een vijzel.

1940: Rond 1940 werd dit gemaal geëlektrificeerd.
De belangrijke wijziging in de bemaling van 1928 had ook gevolgen voor de Slokopmolen: deze werd vanaf dat jaar hulpgemaal en kwam alleen nog in actie bij veel wateroverlast.

03-11-1927: Nieuwe Haarlemsche courant
Woensdagmorgen omstreeks 9 uur is met groot geweld te Haarlemmerliede, de ijzeren as van den watermolen de Liede afgedraaid en gedeeltelijk met de wieken naar beneden gestort. Dit is thans de tweede watermolen in deze omgeving, die plotseling een catastrophe te weeg brengt, doch zonder persoonlijke ongelukken

trivia

Volgens De zeeweringen en waterschappen van Noordholland, Mr. G. de Vries Azn., 1864, bedroeg de vlucht 23,56 m.