Molen van Poortugaal, Poortugaal

Poortugaal, Zuid-Holland

beleend op 11 september 1452 met het leenland van zijn vader;
in 1454-1455 leenmangetuige voor de heer van Putten;
op 8 december 1455 beleend met de dijk gelegen aan de molen van Poortugaal en de Zweerdijksedijk;
in 1457 leenmangetuige en 10 oktober 1458 vermeld als schepen van Poortugaal;
pacht in 1462 een tiende gelegen tot Poortugaal; in 1464 wordt Wouter Pietersz. zijn zwager (= schoonzoon) genoemd; zegelt 1 mei 1465 voor zijn neef Olaert Hendricksz., schepen van Poortugaal; vestigt samen met zijn (oudste) zoon Aert Beyensz. een memorie op 2 gemet land.
Beye was gehuwd met Lijsbeth is geboren rond 1418, is overleden op 17 december 1485.

Lambrecht Jansz Verstoup, geboren omstreeks 1505. Lambrecht Jansz is overleden op 10 maart 1552 in Poortugaal, ongeveer 47 jaar oud.
Notitie bij Lambrecht Jansz: Korenmolenaar te Poortugaal (voor 1540) Schout van ´s-Gravenambacht 1543. Komt voor in het cohier van de 100ste penning met 32 gemet land en een huis te Poortugaal.
Hij trouwde op ± 35 jarige leeftijd omstreeks 1540.
Het huwelijk werd aangegaan met: Lidewij Doens van Driel, ongeveer 25 jaar oud, geboren vóór 1515 in Poortugaal. Lidewij Doens is overleden vóór 1550, ongeveer 35 jaar oud.

Op 11 oktober 1582 werd voor de erfpachtsom van 140 pond een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor een korenmolen te Poortugaal verstrekt aan Lenairt Andries. Op 12 november 1592 werd voor de erfpachtsom van 175 pond een windbrief verstrekt aan Jan Jacobs, molenaar te Poortugaal.

Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens)

Claes Jorisz. is overleden na donderdag 11 december 1614. Claes was korenmolenaar te Poortugaal, aangeslagen voor de windrechten op de korenmolen aldaar 16 augustus 1604 (200 pond).

Joris (ook: Jores) Claesz. Verdoel (ook: Verdael), zonder twijfel zoon van Claes Jorisz., is overleden tussen 22 november 1631 en 7 augustus 1637.
Joris was korenmolenaar te Poortugaal, aangeslagen voor windrechten op de korenmolen te Poortugaal op 9 mei 1609 (160 pond), 11 december 1614 (150 pond gedurende 5 jaar en 160 pond over 2 jaar) en 17 augustus 1622 (110 pond voor de 1e zeven jaar en 120 pond voor de 2e zeven jaar), heeft te Schiedam de eed gedaan op de ordonnatie van het gemaal o.a. 4 sept. 1626 en 22 nov. 1631.

Joris trouwt op 29 juni 1608 te Hellevoetsluis (ZH) met Susanna IJsbrants van Bijlant, stadts vroetwijff, wonende te Brielle (ZH) en te Schiedam (ZH), is overleden in 1650

Susanna werd, als weduwe van Joris, aangeslagen voor de windrechten op de korenmolen te Poortugaal op 7 augustus 1637 (125 pond).
Volgens de kerkeraadsacta van Brielle van 3 maart 1644 kwam Susanna te Brielle aan met att. van Oud-Beijerland. In 1643 was zij te Brielle aangenomen als stadts vroetwijff.

Claes Jorisse Verdoel is gedoopt op zondag 15 maart 1615 te Poortugaal (ZH), is overleden voor maandag 17 mei 1655.
Claes was molenaar te Poortugaal 1636-1641, nadien korenmolenaar te Oostvoorne, heeft te Schiedam de eed gedaan op de ordonnatie van het gemaal 5 aug. 1636.
Claes trouwde rond 1643 op 28-jarige leeftijd met Jannetje Claesdr. overleden 17 mei 1655.