Molen De Juffer, Leiden

Leiden, Zuid-Holland

Leiden

Leendert Ruigrok: Loods bij moutmolen de Juffer, 1685. Inv.nr. 1534 - 0422.

Bron: Consessies en smalle diensten Leiden 1545-1930.

's Hertogenbossche courant, 17 januari 1775
In een houten Moutmoolen genaamt de Juffer maar eene kleine Distantie daar van afstaande, zegt men zig door te malen van de Communicatie der Vlammen te bevryden, dog alle aangewende moeite was vrugteloos, zoo dat die tweede Molen ten eenenmaal in een puinhoop gelegd is.
By geluk heeft de Wind by dit geval van de Stad afgewaaid, anderzins zou een gantsch Blok Huizen op de Zoogenaamde Binnen-Vest Gragt hebben kunnen vernield worden, zynde het voor het overige genoegzaam onmooglyk geweest om ter behoudenisse van de voorn. Molens met de Brantspuiten iets uit te regten. Eenige van de Tuinen aan dc Overkant by de Cingel staande, zyn ook door de Vlam beschadigd, maar door een daar na toe gebragte Brandspuit van verdere Rampen beveiligd gebleeven.

De Juffer, moutmolen, staande op hetzelfde bolwerk als De Bul (dbnr. 17251), kort nadat hij grondig hersteld was, aangestoken door De Bul en eveneens in 1775 verbrand, herbouwd als korenmolen de Eendracht.
In het Leidsch archief is aanwezig: ,,Klagend Herdenken aan het afbranden van de moutmolen genaamt de Juffer op den 12den van Louwmaand 1775”. De wandbeschildering uit het bierbrouwersgildehuis in de Lakenhal (Catal. der Schilderijen 1925, no 305) stelt dezen moutmolen voor. Daar de nieuwe moutmolen ,,de Bostelkuip” (dbnr. 2562) van 1770 dagteekent, is het waarschijnlijk dat de afbeelding van ,,de Juffer” voor dat jaar geschilderd werd.

Bron: G.C. Elbers, 'De korenmolen ,,de Valk” en de andere Leidsche walmolens', Leidsch jaarboekje 1926.

Marcus Zuerius Boxhorn tekent in 1632 op het bolwerk slechts 1 standerdmolen. Dat zal dus De Bul geweest zijn, die in 1616 voor het eerst vermeld wordt. Joan Blaeu tekent in 1649 beide molens als standerdmolens (zie dbnr. 17251). Beide molens zouden dus standerdmolens als voorgangers gehad hebben. De vraag is of dat waarheidsgetrouw is, want beide cartografen tekenen alle molens op hun twee kaarten precies hetzelfde. Wij laten het tot nadere informatie bij deze vermelding.

Toelichting op de afbeelding: tekenaar: Jan de Bisschop
Datum: 1651
Gegevens: Een gewassen inkt tekening van Jan de Bisschop (1628-1671), getiteld "De Rhijnsburger Poort tot Leijden" en gesigneerd 1651, toen hij als Leidse student meerdere prenten van deze omgeving maakte. De prent is in bezit van Amsterdams Historisch Museum.

Zie voor een andere afbeelding: dbnr. 17251