Molen (korenmolen), Nieuw-Vossemeer

Nieuw-Vossemeer, Noord-Brabant

Baronie en Markiezaat

>
Na een eerdere brand in 1887 te hebben overleefd, verbrandde de molen in 1897 alsnog.

De molen verbrandde op 6 sept. 1897 volledig doordat hij door de vang ging.

De weduwe Johanna Maatje Lievense-Engelvaart uit Nieuw-Vossemeer liet hierna de Assendelftse oliemolen Het Huis Assumburg (Tenbruggencatenummer 01110 j) naar Nieuw-Vossemeer vervoeren en daar opbouwen als stellingkorenmolen met een nieuw gemetselde ronde onderbouw.

*De Telegraaf, 8 sept. 1897:

Te Nieuw-Vosmeer is maandagnacht de molen van de wed. S. Lievense aldaar totaal afgebrand. De vang, die de wieken in bedwang houdt, schijnt losgeraakt te zijn, en de snelle vlucht der wieken door den storm aangezet, schijnt oorzaak dat het houtwerk door de wrijving in brand geraakte, voordat men wist dat de molen in beweging was. Een en ander was verzekerd.

*Middelburgsche Courant, 10-09-1897; p 2/4

Te Nieuw-Vosmeer is Maandagnacht een molen totaal afgebrand. De vang, die de wieken in bedwang houdt, schijnt losgeraakt te zijn, en de snelle vlucht der wieken, door den storm aangezet, schijnt oorzaak, dat het houtwerk door de wrijving in brand geraakte, voordat men wist dat de molen in beweging was. Een en ander was verzekerd.