Molen Bovenmolen, Mullegen

Mullegen, Gelderland

Oldebroek, Gelderland
Oldebroek H (1) 136 Hendrica Blaauw, geboren Spikkerboer, landbouw.

binnenkruier, later buitenkruier

>
geschiedenis
Volgens informatie op de website Stamboom Thijs Janszoon van Mulligen liet Roelof Thijssen een nieuwe molen bouwen nadat de vorige molen in 1720 was verdwenen. In 1741 liet hij een nieuwe molenaarswoning bouwen. Deze woning bestaat nog.

De molen bleef geruime tijd in de familie Roelofs van Mulligen. Gedurende het derde kwart van de achttiende eeuw was Gerrit Roelofs van Mulligen (ook: Gerrit Roelofs Mulder) molenaar. Hij was driemaal getrouwd. Hendrikje Gerrits van Mulligen, het op één na laatste kind uit het derde huwelijk van Gerrit Roelofs, nam de molen over na het overlijden van haar vader. Zij huwde Jan Petersen Westerink. Op 14 juli 1815 werd de molen voor ƒ 4.000,- verkocht aan Joost Hendrik Kruidop.

In de Oorspronkelijke Aanwijzende Tafel van 1832 staat als eigenaar van de molen van Mulligen genoteerd: Hendrica Blaauw geboren Spikkerboer. Zij was gehuwd met molenaar Jan Spronk. Hij overleed op 4 juni 1819 op 35-jarige leeftijd. Blijkbaar had Kruidop de molen al na korte tijd weer verkocht. Hendrika zette het molenaarsbedrijf voort. Zij huwde op 23 juni 1821 met landbouwer Hendrik Blaauw. Ook dit huwelijk was geen lang geluk beschoren: Hendrik overleed op 2 juli 1832 op 38-jarige leeftijd. Als zijn beroep staat vermeld: korenmolenaar, in andere acten meestal landbouwer. Blijkbaar combineerde hij deze beroepen. Uit het tweede huwelijk zijn vijf kinderen bekend; de oudste, Kornelis huwde op 17 mei 1851 Jannigje agter de Mole. De moeder van Jannigje was Neeltje Spijkerboer. Jannigje overleed op 11 april 1855 op 35-jarige leeftijd. Kornelis huwde daarna op 17 februari 1859 Annetje Immeker.

Jan, een zoon uit het eerste huwelijk van Hendrica Wilhelmina Spijkerboer met Jan Spronk, werd molenaar in Mullegen. De oudste zoon uit het huwelijk met Hendrik Blaauw, de hiervoor genoemde Kornelis, bouwde de molen van Oldebroek
(database bestaande molens 258).

Informatie van Nico Jurgens, 9 juni 2010

Amsterdamse courant, 29 dec 1722

De Eygenaren van een sterke nieuwe en weldoortimmerde Koorn-Wind-Molen, gelegen in de provincie van Gelderland en Richter ampt Oldebroek, een uur van Elburg aen de Santweg, zullen op den 15 February 1723, 's Middags ten 1 uur, de gemelde Molen publyk aen de meestbiedende verkopen, waer van Daniel Beck woonende by gemelde Molen, goede onderrigting zal doen, en de verkopinge geschieden zal ten huyze van Jacob Aelep, woont mede by de voorn. molen.