Molen De Kleine Wip, Dordrecht

De Kleine Wip

(coördinaten zijn bij benadering)

mogelijk omgebouwd

1665-1667 : akte Verkoop onroerend goed;
Cornelis Jacobsz. van Heijligenbergh, molenaar - Nicolaas Sachariasz, molenaar

14-05-1682: Claes Sachariasz. Monseur, korenmolenaar en burger van Dordrecht, transporteert aan Jan Gijsbertsz. van der Wulp molenaar de helft van de korenwindmolen "de Kleine Wip", staande buiten de Spuipoort, met de helft van de eigendom van een paard, wagen, stenen, zeilen, billen, handbomen en andere gereedschappen. (ORA Dordrecht inv. 792, f. 97v e.v.)

01-05-1696: testament van Jan Jansz. Bolle, korenmolenaar op "de Kleine Wip", en Anneken Huijgen van Muijen, echtelieden, hij gezond, zijn ziek te bed liggende. Zij benoemen de langstlevende van hen beiden tot erfgenaam. Zij heeft twee voorkinderen uit haar eerste huwelijk met Jan Gijsen van der Wulp, haar eerste man, genaamd Lena en Gijsbert Jansz. van der Wulp. (ONA Dordrecht inv. 194, f. 58 e.v.)

26-09-1720: scheiding van de goederen, die zijn nagelaten door Jan Jansz. Bolle, korenmolenaar op "de Kleine Wip" buiten de Spuipoort, overleden in diezelfde maand, weduwnaar Anneken Huijgen van Muijen, die eerder weduwe was van Jan Gijssen van der Wulp, tussen Cornelis van der Heijden, meester-chirurgijn te Puttershoek, als man van Ida Bolle, Jan Lugten, schipper te Dordrecht, als man van Helena van der Wulp en Gijsbert van der Wulp, zusters en broer van hele en halve bedde. De helft van "de Kleine Wip" met toebehoren, waaronder een huis, is toebedeeld aan Jan Lugten, op voorwaarde, ten eerste, dat hij aan Van der Heijden een bedrag van 950 gl. zal betalen en aan Gijsbert van der Wulp 200 gl., en ten tweede, dat hij een schepenenschuldbrief van 1950 gl. te zijnen laste zal nemen, waarmee de molen belast is t.b.v. Claas Sachariasz. Monseur. (ONA Dordrecht inv. 832, f. 219 e.v.)
Bron:Andre de Haan

Gesloopt in 1761 nadat de twee weduwen waarvan de molen was, waren uitgekocht door andere molenaars.
Was geen stellingmolen, maar had een brede onderbouw.

Op de afbeelding staan 6 molens, vlnr: