Molen De Danser, Dordrecht

Dordrecht, Zuid-Holland

Bronnen: Jaarboek 2008, Molens op het Eiland van Dordrecht, Hist.Ver.Oud-Dordrecht
Informatie: van Arie Hoek, 26 september 2012
Informatie: van mw. H.W.G. van Blokland-Visser, Papendrecht, januari 2016
Informatie: Pim van der Wijk, 5 april 2016

1699: Koopman Martinus van der Pijpen, kreeg in 1699 toestemming voor de bouw van een molen. Hij mocht de weg ophogen en doorgraven, mits hij daarover een brug zou plaatsen. Deze brug diende hij op zijn kosten te onderhouden. Hij bouwde de molen op de hoek van de Spuiweg en de Kruisweg, later Singel genoemd.
1734: In januari 1734 verkocht Maria Mels, weduwe van Martinus van der Pijpen,
de melioratie of beterschap (opstal) van een agtkante zaagmolen staende buijten de Spuijpoort op den hoek van den Kruijsweg deser stad. Alsmede moolenaerswooningh, lootsen, en werff, balkgat, een vrugtbare tuyn met sijn huysinge en priëlen met nog een aparte wooning staande agter de molen op de Spuywegh buyten de Spuypoort. Belent het goutleerhuys aan de ene ende gemeene weg aen de andere zijde.
1734: Voor ƒ 5.125 was Dirk Cumsius de nieuwe eigenaar van de molen.
1739: Elisabeth van Besoyen Hendriks (geb.1691 – overl.1752 te Dordrecht; wed. van Dirk Cumsius Jacobz.)was de nieuwe eigenaresse.
1752: nieuwe eigenaar Arnoldus Cumsius
1758: Jacob Cumsius Dirkz (geb. 1712 te Dordrecht) is de nieuwe eigenaar samen met Frank vd Schoor Lz (geb1730 – overl 1804 te Dordrecht).
1767: nieuwe eigenaar is dan Frank Schoor
1817 >: eigenaresse Petronella Backus, weduwe van Frank van der Schoor
1817: In 1817 plaatste eigenaar Leendert van der Schoor een advertentie in de
Dordrechtsche Courant waarin hij de achtkante houtzaagmolen De Danser en de paltrok De Kleine Noordsche Boer, de molenaars- en knechtenwoningen, loodsen, houtbergingen, balkengaten en gereedschappen te koop aanbood.
1817: De laatste eigenaar was Fop Smit, houtkoper te Lekkerland, die de molen in 1817 kocht.
Op deze plaats werd een nieuwe molen gebouwd.
De nieuwe eigenaren van de overige percelen aan de Spuiweg waren: (Brooshooft, Jantzon van Erfrenten van Capelle en Vrijthoff).
Zij zaten ook in de molenbusiness. Brooshooft en Vrijthoff waren eigenaren van de Pelikaan. Jantzon van Erfrenten van Capelle werd later ook eigenaar van de Pelikaan. 2 van de 3 waren ook getrouwd met 2 van de 3 zussen die eigenaar waren van De Valk aan de 's-Gravendeelsedijk.

De molen zou mogelijk verplaatst zijn naar Nieuw-Lekkerland, dbnr 1440

Afb. 1: Midden op het plaatje de Oud Dubbeldamse of Oudlandse watermolen. Rechts drie molens aan de Spuiweg. In 1774 waren dat De Hoop (links), De Oranjeboom (rechts) en De Danser.