Molen Leermolen van Claas Feddes, Leeuwarden/ Ljouwert

Leeuwarden/ Ljouwert, Fryslân

Leeuwarden/ Ljouwert
Noordvliet
Leeuwarden, Fryslân
Leeuwarden G (1) 329 Claas Cornelis Feddes, vrederegter

geschiedenis

Eekmolen, gebouwd vóór 1685 en verdwenen na 1832. Was kadastraal gelegen sectie G no. 329 en kwam in 1786 voor als oliemolen.

De noordelijke molen werd in 1843 verkocht en had toen een vlucht van 18,90 m. Dat dat jaar zal dicht bij het verdwijnen zijn, omdat hij niet meer op de wijkkaart van 1843 staat ingetekend.

Bron: Leeuwarden, art. door Dick Bunskoeke in Friese Molens, 1995.
En aanvullingen van de auteur, 28 nov. 2012.

Op de Schotanuskaart van 1720 staat hier ook een molen vermeld, maar zonder tekst.
Aan de overkant had Feddes ook een leermolen.

Amsterdamse courant, 17 oktober 1720

By strykgeld is te koop een neeringryke Eekmolen, cum annexis , staende op ’t Vliet buyten Leeuwaerden by de koopman Folkert Ates met de dood ontruymt; die ’er gading in heeft komen den 21 en 28 October, sampt 4 November,in de Wynberg binnen Leeuwaerden, en zyn de Conditiën te bekomen by den Nots. W. G. van Lamminga aldaer.

Leeuwarder courant
04-06-1757

Dr. JOH. WESSELIUS, zal op Maandag den 6 Juny 1757- te drie uur na Noen praecys, by de derde Zitdag, in de Nieuwe Hopzak binnen Leeuwarden, by Stryk-geld verkopen:
Een Welgelegen SEEMLEERBEREIDERS MOOLEN cum annexis, staande en gelegen op 't uiteinde van 't Vliet aan de Noordkant buiten Leeuwarden.
Mitsgaders een SCHIPHUIS mede aldaar, lang 41 en wyd 13 Voeten.
Breder by Billetten gespecificeert , en waar van de Verkoop-Conditien inmiddels te zien zyn by bovengedagte Advocaat te Leeuwarden.