Molen De Helpermolen (voorganger), Groningen

Groningen, Groningen

De Helpermolen (voorganger)

Groningen
2,3 km ZZO van de Martinitoren aan de Heereweg wz., Helpen
Groningen (stad)

geschiedenis
Gebouwd in 1879. Bij de bouw werd gebruik gemaakt van één van de twee poldermolens op de Oostelijke Bedumerpolder, ten noorden van Bedum.
Eigenaar: Harm Geertsema (1848-1914). Zie de afbeelding van de molen met de naam van de eigenaar op een pijpenkop, in de collectie van het Groninger Museum, objectnr. 1931.0399.

Afgebrand 17 juni 1896. De brand ontstond in het muldershuis, waardoor ook de molen in brand raakte. Beide brandden geheel af.

De Telegraaf, 18 juni 1896:
"Te Helpman, gemeente Haren (bij Groningen) ontstond, hoe weet men niet, Woensdagmorgen brand in de woning van den pelmolenaar H. Geertsema. Door de droogte vooral nam de brand spoedig in omvang en hevigheid toe, zoodat behalve huis en schuur van Geertsema, ook diens molen en nog eene schuur dor het vuur verteerd werden. Bovendien hebben eenige omwonende arbeiders vrij wat schade geleden, des te gevoeliger voor hen omdat zij niet verzekerd waren. De molen was voor ƒ 6000, het huis van G. voor ƒ 2000 verzekerd. De Groningsche brandweer hielp den brand met de stoomspuit blusschen."

trivia
Volgens Dr. A.T. Schuitema Meyer in zijn boek 'Zo fotografeerden zij Groningen 1868-1918' was deze molen de vm "Kijk in 't Jatsmolen". Deze stond op de Jatsdwinger, onderdeel van de vestingwallen van Groningen. Aan het eind van de Nieuwe Kijk in 't Jatstraat. Met de slechting van de vestingwallen moest deze molen verdwijnen en werd vermoedelijk in 1879 afgebroken en weer op/her-? gebouwd in de tegenwoordige Helpermolenstraat. Min of meer staat er bij ligging een verwijzing naar de oude locatie.
Harm Renkema, 19 februari 2006.

Mogelijk de Heerepoortenmolen (Tenbruggencatenummer 04425 o)?