Molen Westmolen, Rhenen

Rhenen, Utrecht

waar nu de Telderweg/Zandheuvelstraat zijn
Rhenen, Utrecht
Utrechtse Heuvelrug
Rhenen H (1) 16 Pieter van Voorthuizen, molenaar

geschiedenis
De molen staat ingetekend op een kaart van 1735, H. Jaillot, zeer waarschijnlijk als een standerdmolen

De Westmolen en de Oostmolen worden in 1370 en 1371 vermeld, de heren van het Duitse huis kregen in 1370 de ene in eigendom en de andere voor een derde deel. Dit waren geen banmolens.

De naam Westmolen is het eerst gevonden in een acte van 10 februari 1489. De molen staat afgebeeld op een schilderij van de inname van Rhenen in 1499. In een procesverbaal uit 1599 worden de Westmolen en de Oostmolen genoemd, zij dienden mede voor de inwoner van Achterberg.

Van 3 oktober 1689 is een acte van publieke verkoop bewaard gebleven van "een wintkoornmolen, staende dighte bij de stadt, buytten de Westpoort, ....".

Bron: "De stad Rhenen", hoofdstuk "Molens", Prof. Dr. W. van Iterson, 1960. Verzameling H. van der Kaay.