Molen Geelmolen I en II, Vaassen

Vaassen, Gelderland

n.v.t.
aan elke zijde 1 rad

restant
onttakeld
geschiedenis
Van molen I was in 1616 Jacques Heymeriks (Emmerik, Hemericx) de pachter van het water. Hij bouwde ook een kruitmolen in Vaassen (Tenbruggencatenummer 08992). In 1634 wordt hij ook bij molen II vermeld. Op onderstaande website staan de verdere pachters en eigenaren vemeld, tot in 1895 resp. 1884 Berend Zwerus in beide molens een wasserij inrichtte.

Bron: Papiermolens op de Veluwe.

De naam is ontleend aan het feit dat "Baren koper werden met grote hamers tot dunne platen geslagen". Koper is geel, vandaar de naam, aldus Jan van de Velde - voorzitter van de Veluwse Bekenstichting - in een interview in het Ref. Dagblad van 6 augustus 2016
J. Lindeboom, 6 aug. 2016.
Woonhuis

trivia
In 1980 is het rad weggebroken, in 1984 is het gebouw een woonhuis geworden. Eigenaar van het gebouw is/was Pensioenfonds Kon. Ned. Heidemaatschappij.
De molen is ook nog in gebruik geweest als wasserij.

Volgens mijn gegevens zou de geelmolen aan de andere kant van de beek of spreng gestaan moeten hebben.
Het gebouw op de foto is een deel van de boerderij die er naast staat. Hier was een bedrijfsruimte met volgens een verslag van de architect een hakselmachine, bietensnijder, dorsmachine en een kafmolen. Tevens dreef het scheprad ook een waterpomp aan welke het water naar een reservoir voor beide gebouwen oppompte (misschien een waterbron). Een en ander is te zien op een plattegrond van deze gebouwen.
D. Kuin, 11 okt. 2008.