Molen van Teurlings (2e), Rijen

Rijen, Noord-Brabant

Rijen
Marijkestraat, 0,3 km ZZO van de kerk
Gilze en Rijen, Noord-Brabant
Baronie en Markiezaat

geschiedenis
De voorganger (zuidelijker!) verbrandde in 1840 tijdens een hevige onweersbui, in 1841 volgde herbouw. De molen kwam op een stuk bouwland (kad. Gilze A 473), en krege het nieuwe kadastrale nummer A 499.

In 1845 verbrandde deze molen ook weer volledig, en werd op dezelfde plek een nieuwe molen gebouwd.

Bron o.a.: kadastrale hulpkaart 1842.
Peter Laarakker, 20 aug. 2021.

Algemeen Handelsblad, 15 juli 1845:
"Gilze en Reijen, 13 Julij. Heden morgen circa 3½ ure, werden de ingezetenen door het geroep van brand uit den slaap gewekt, en al spoedig ontwaarde men dat de wind korenmolen van A. Teurlings, welke sedert weinige jaren alhier in de nabijheid van het kamp, in vervanging van den alstoen afgebranden, nieuw is gesticht, in volle vlam stond. Deze molen is nu andermaal geheel in de asch gelegd. De brand schijnt in de kap van den molen te zijn ontstaan, doch de oorzaak is voor alsnog onbekend. Naar men verneemt is de molen tegen brandschade verzekerd."

Leydse Courant, 16 juli 1845:
"'s Hertogenbosch, 14 Julij.
Den 13den is de korenmolen van A. Teurlings, te Gilze en Reijnen, door onbekende oorzaak, eene prooi der vlammen geworden. Vóór weinige jaren was deze molen geheel nieuw gebouwd."

NB De aangegeven locatie is gebaseerd op de TK van 1899