Molen van Teurlings (1e), Rijen

Rijen, Noord-Brabant

Rijen
0,7 km Z van de kerk
Gilze en Rijen, Noord-Brabant
Baronie en Markiezaat

geschiedenis
Deze molen werd gesticht op een perceel dennenbos (kad. Gilze A (1) 177), en kreeg in 1838 het nieuwe kadastrale nummer A 475. De eigenaar van de molen was Arnoldus Teurlings (1799-1895).

Dordrechtsche Courant 23 juli 1840:
"Zoo als uit Breda gemeld wordt is in den nacht tusschen den 19 en 20, omstreeks 12 ure, in de nabijheid van het dorp Rijen, de wind-korenmolen en olie-slagerij, toebehoorende aan Tuurlings, geheel en al door brand vernield geworden. Vermoedelijk is dat ongeluk door het onweder veroorzaakt."
(Jaap de Vries, 24 feb. 2009)

Groninger courant, 24 juli 1840
BREDA den 20 Julij.
Wij vernemen, dat in den afgeloopen nacht, in de nabijheid van het dorp Reijen * de wind-graanmolen en olieslagerij , toebehoorende aan Tuurlings, geheel en al door brand vernield is geworden. "Vermoedelijk is dit ongeluk door het onweder veroorzaakt. ,

Arnoldus Teurlings bouwde in 1841 een nieuwe molen in de Marijkestraat (zie opvolger).

Bron o.a.: kadastrale hulpkaarten 1838 en 1842.