Molen Bovenste Schoonmansmolen / De Hoop, Eerbeek

Eerbeek, Gelderland

Brummen, Gelderland
Hall E (1) 355 & 360 Reinder Huiskamp, papierm.

elke molen 1 rad

papiermolen, wasserij (I)

In 1648 wordt Rudolf van Boshoff vermeld als eigenaar, en Johannes Schoonman als pachter en papiermaker.

In 1657 werd de molen verbouwd tot dubbele molen, in 1746 werden ze gescheiden.
De verdere eigenaars en papiermakers staan op ondergenoemde website. In molen II ontstond in 1919 n.v. Papierfabriek "De Hoop", deze nam in 1954 ook molen I over.

Bron: Papiermolens op de Veluwe.

Opregte Haarlemsche Courant, 28-02-1826
Op Woensdagen den 8 en 22 Maart 1826, beide des namiddags om 3 uren, in de Herberg de Bonte Koe, te Eerbeek in de Gemeente Brummen, zal bij inzaat geveild en verkocht worden: Eene PAPIER-FABRIIK, DE BOVENSTE SCHOONMANS-MOLEN genaamd, bestaande in Woonhuis, met annexe 5 Hamerbaks Papiermolen, twee daarbij staande Schuren en ruime Tuin, benevens nog vijf Percelen BOUW-, WEI- e'll BOSCHGRONDEN, alles te Eerbeek voormeld gelegen. Nadere informatien zijn te bekomen ten Kantore van den Notaris de KRUYFF. te Brummen. Brieven franco.
Wasserij Joh. Slijkhuis. Johannes Slijkhuis kocht in 1888 papierfabriek de Bovenste Schoonmansmolen. In 1892 bouwde hij de fabriek om tot wasserij. Stoomwasch en Strijkinrichting anno 1892 stond in de gevel gemetseld. Kort na 1900 schafte hij een door stoom aangedreven wasmachine aan en groeide uit tot de grootste wasserij in Eerbeek. Het wasgoed werd door hem met paard en wagen opgehaald en weer afgeleverd. De plek waar de wasserij stond maakt momenteel (2018) al tientallen jaren deel uit van papierfabriek DS Smith De Hoop.
Zutphensche courant, 20-04-1923
VERKOOPING PAPIERFABRIEK.
Notarissen J. A. BEKER te ZUTPHEN en A. REIJERS te ROTTERDAM zullen op Woensdagen 25 April bij IN ZET en 9 Mei bij TOESLAG, beide dagen des namiddags 2 uur in café „De Korenmolen” te EERBEEK
PUBLIEK VERKOOPEN:
de Papierfabriek De Bovenste Schoonmansmolen te EERBEEK, met annexe gebouwen, Woonhuis, Schuren, Loodsen en Erf, gelegen aan de beek te COLDENHOVE bij Eerbeek, alsmede alle daaraan verbonden waterrechten, groot 76 Aren 12 Centiaren. Benevens al de zich in die fabriek bevindende machinerieën w.o. 2 papiermachines (Erkens Duren), 1 complete Hollander, Kollergang (van Leer) kookketel (Nering-Bögel), zuiggasmotor 100 P.k. met 2 generatoren, stoomketel 28 M3. verwarmingsoppervlakte, hydraulische pers met pomp, dynamo met accumulatorenbatterij met 60 cellen (Haagen), snijmachine (Krause), rollensnijmachine (Jagerberg) en verdere machinerieën tot een papierfabriek behoorend.
Voorts de voorraad vilten, koperdoeken en nieuw papier. Het ONROEREND GOED wordt verkocht bij inzet en toeslag in één perceel. De MACHINES worden provisioneel verkocht vóór den toeslag, en later in combinatie met het onroerend goed. Aanv. na betaling, welke uiterlijk moet geschieden 1 Juli 1923.
Te bezichtigen Zondag 22, Maandag 23, Dinsdag 24 April, Zondag 6, Maandag 7 en Dinsdag 8 Mei van 10—4 uur.
Inl. te bekomen ten kantore van voorn. Notaris BEKER, Beukerstr. 97 te ZUTPHEN en bij den Heer H. v.d. BURG e EERBEEK

Bovenste Schoonmansmolen (Boshoffsmolen)
1648 Rudolf van Boshoff - eigenaar
1648 Johannes Schoonman - pachter en papiermaker
1657 verbouwd tot dubbele molen, Johannes Schoonman - 1/2 eigenaar
1692 Johannes Schoonman - eigenaar
1698 Caspar en Derk Schoonman - beheerders
1737 Frank Jansen Krimp en Derk Schoonman - beheerders
1738 Anthony Vos en Huybert Sebus de Bruijn - beheerders
1746 Scheiding van bovenste en onderste Schoonmansmolen, Huybert Sebus de Bruijn beheert de bovenste molen
1749 Gerrit Sebus - papiermaker
1767 Abraham Roelofs Schut - papiermaker en deels eigenaar