Molen Broekmolen, Almelo

Almelo, Overijssel

Almelo, Overijssel
Twente
Ambt Almelo H (1) 37 Adolph Frederik Lodewijk, Grave van Rechteren Limpurg

open voet

geschiedenis
A.F.L. graaf Van Rechteren Limpurg en de weduwe Johan Bernard Varwijk (= molenaar Henrica Varwijk van der Tellegte) te Almelo, verzochten om vergunning tot het verplaatsen van de windkorenmolen, in Wierden, naar de andere zijde van de stad op het zogenoemde Knollenveld. Op 29 juli 1833 werd de vergunning verleend door koning Willem I. De molen was vermoedelijk kort voor de afgifte van de vergunning al verplaatst naar het Knollenveld, zoals blijkt uit een brief van 19 april 1833 van de burgemeester van het Ambt Almelo, aan de Controleur der Directe Belastingen te Almelo. Het was toen nog een grafelijke molen.
De molen werd op 25 januari 1860 verkocht aan Jannes Lindeboom, koopman te Olst, en werd omstreeks 1877 gesloopt.

Bron: Overijsselse Windmolens van toen en nu, G.H. Varwijk sr.