Molen De Karper, Krimpen aan de Lek

Krimpen aan de Lek, Zuid-Holland

Krimpenerwaard, Zuid-Holland
Krimpenerwaard
Krimpen a/d Lek A (3) 1910 Mijndert Bogaart, houtzaagmolenaar

zeskante bovenkruier

geschiedenis
In of iets voor 1723 liet Jacob van Holst een zeskante zaagmolen bouwen om aan de lokale vraag naar hout voor de scheepsbouw te voldoen. De naam De Karper (toentertijd Corper) verwees naar het familiewapen.
De windbrief werd pas in 1731 verleend. Om De Karper heen stond een complex van houtwerven, balkgaten en woningen.

'Het quohier der Verpondingen'van 1731 vermeldt de volgende drie posten met een molen:
'Jacobus van Holst een saagmole met twee Lootse en Een Cnegswoning'. Dit was de molen 'de Karper' die in 1811 door Jacobs Ponse, zoon van Petronella van Holst, aan Meindert Boogaerdt werd verkocht.
'Pieter Dubbelt een Cooren Moole wordt Bij Hem selfs gebruijkt'.
'De Gemeene Dorps watermoolen'.

Op 4 november 1737 kocht de Dordtse houtzager Ary Jansz. Ponse de molen voor ƒ 18.500,=, hij trouwde in 1739 met Pieternella van Holst, dochter van Krijn van De Vergulde Wallevisch (Tenbruggencatenummer 08614). In 1747 ging de molen voor ƒ 9500,= naar zijn zoon Dirk Jacob, 1811 naar diens zoon Jacob Ponse, die hem snel voor ƒ 10.000,= aan Meindert Boogaerdt uit Rotterdam verkocht. Boogaerdts vader was houtzager op De Bosland (Tenbruggencatenummer 06678 z).

In 1845 was eigenaar Bernardus Boogaerdt Sr. zo onder de indruk van de nieuw gebouwde zaagmolen Ons Genoegen in Alblasserdam (Tenbruggencatenummer 01512), dat hij de bouwer Floris Kloos opdracht gaf De Karper te vervangen door net zo'n mooie molen als in Alblasserdam.

Bron: "Een molen in de geschiedenis, de geschiedenis in een molen", Zaagmolen Weltevreden Krimpen aan de Lek, 1992 Stichting Zaagmolen Weltevreden.
Met dank aan H. van der Kaay.

De aangegeven locatie is een schatting.