Molen Leermolen, Leeuwarden/ Ljouwert

Leeuwarden/ Ljouwert, Fryslân

aan het Vliet z.z.
Leeuwarden, Fryslân
Leeuwarden G (1) 389 Claas Cornelis Feddes, vrederegter

Op een kaart uit 1685 komt in Leeuwarden een leermolen voor, staande aan het Fliet.
Bron: Het oude Friese windmolenbedrijf, artikel door G.D. Wijnja in De Utskoat nr. 3, september 1976.

Eekmolen, gebouwd vóór 1685 en verdwenen rond 1845. In 1832 was hij kadastraal gelegen sectie G no. 389.

Volgens het notarieel archief verkochten de erven Cornelis Jan Feddes de molen op 4 oktober 1830 aan Abraham Gerhardus Bosch.

Molenmaker A.G. Bosch aan het Vliet bood in 1841 een achtkante molen van ruim 20 meter vlucht aan, die geschikt was om te verplaatsen en te dienen als rog- of pelmolen. Aangezien de noordelijke leermolen in 1843 een vlucht van 18,90 m had, moet de verkoop van 1841 betrekking hebben op deze zuidelijke leermolen.
De achtkante onderbouw bestond nog in 1887 volgens een kadastrale opmeting.

Bron: Leeuwarden, art. door Dick Bunskoeke in Friese Molens, 1995.
En aanvullingen van de auteur, 28 nov. 2012.

Aan de overkant had Feddes ook een leermolen.

Leeuwarder courant, 4 juni 1757

Dr. Joh. Weselius, zal op Maandag den 6 Juny 1757, te drie uur na Noen praecys, by de derde Zitdag, in de Nieuwe Hopzak binnen Leeuwarden, by Strykgeld verkopen: Een Welgelegen SEEMLEERBEREIDERS MOOLEN cum annexis, staande en gelegen op 't uiteinde van 't Vliet aan de Noordkant buiten Leeuwarden.

Opregte Groninger courant, 26 september 1769

De Notaris WIERDSMA te Leeuwarden en de Notaris VAN DALSEN te Harlingen , zullen óp Maandag den x October 1769 ten Huyze van Isaacq Kummel in de Hopzak binnen Leeuwarden 's nademiddags op drie uur precys by Strykgeld Verkopen.
I. Een exra goede Zeemtouwers Molen, staande op 't uiteinde van 't Vliet agter de Poppe Brugse, by Wyl. de Koopman Byker als Eigenaar gebruikt.
II. 't Werkhuis tot die Fabrycq behorende , met Ketel, Kuipen, KnegtsWonine fraaye Tuin en Zomerhuys; Zynde de verdere Zitdagen by de Biljetten nader uitgedrukt.

2 okt. 1769

Verkoop der zeemtouwersmolen op 't uiteinde van het Vliet agter de Poppebrug te Leeuwarden, bij wijlen koopman Bijker als eigenaar gebruikt.

Stads- en Dorpskroniek van Friesland I (1700-1800)
door Dr. G.A. Wumkes,