Molen De Nie'e Moll / De Nieuwe Molen / Gelinkmolen, Hengelo

Hengelo, Overijssel

ongeveer waar nu het station is
Hengelo, Overijssel
Twente
Hengelo C (1) 263 Gerrit Gelink, molenaar

geschiedenis
De molen werd in 1646 gesticht. De naam 'De Nie'e Möl' was omdat er ook in de zestiende al een molen was gesticht in Hengelo.

Vanaf 1856 wordt de molen ook 'Gelink molen' genoemd, naar molenaar Gerrit Gelink die toen kennelijk pas was overleden. Op 30 juni 1856 verkocht Gradus Antonius Gelink namens de erven: zijn moeder, een broer, drie zusters en een zwager gemachtigd om de molen voor ƒ 3200 te verkopen aan Arend Jan Scholten Vaarwerk, landbouwer te Haaksbergen. Op 21 oktober volgde nog een erfdeel voor ƒ 164.

In 1860 blijkt de firma Ten Cate te Hengelo eigenaar te zijn van de molen, deze besloot hem te verkopen aan meestbiedende, kennelijk een executieveiling. Voor ƒ 2000 werd H. Huizink uit Weerselo de nieuwe eigenaar, nog in 1860 werd de molen gesloopt door een bedrijf uit Varsseveld en naar Weerselo getransporteerd.

Bron: De molen van Weerselo, 'Huzink's Möl', art. door Fennie Holter in Oet de Boerschopn nummer 114 zomer 2010, blz. 16-21, Vereniging Heemkunde oalde Gemeente Weersel.

NB Vreemd genoeg is op de kadasterkaart 1811-1832 duidelijk een bovenkuier getekend.