Molen De Smalle Juffer voorganger, Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn, Zuid-Holland

Hooftstraat, aan de Oude Rijn t.o. de huidige Van Eeghenstraat / aan de Oude Rijn
Oudshoorn buurtschap
Rijnland

vervangen
geschiedenis
Deze molen werd in 1662 gebouwd op initiatief van Cornelis de Vlamingh van Oudshoorn, de toenmalige ambachtsheer. Mogelijk is dit een standerdmolen geweest.

Op 20 augustus 1663 werd voor de erfpachtsom van 2 pond 10 schelling een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor een korenmolen en olijmolen te Oudshoorn verstrekt aan Cornelis de Vlamingh, ambachtsheer van Oudshoorn, burgemeester van Amsterdam.
Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens)

De eerste eigenaar was Simon Fransz. van Popelendam die de molen na een jaar echter al weer verkocht voor ƒ 4500.

In 1682 werd de molen verkocht aan de broers Jacob Cornelisz. en Leendert van der Aar. Dit geslacht zou de molen tot 1763 bemalen.

Op 10 november 1763 verkocht een Jacob van der Aar de molen voor ƒ 8300 aan de uit Heerjansdam afkomstige Arie Dam de Oudere. Diens zoon Arie Dam junior liet in 1767 op dezelfde plaats een nieuwe molen neerzetten.