Molen De Cruyp, Utrecht

Utrecht, Utrecht

Utrecht, Utrecht
Vechtstreek

open voet

omgewaaid
geschiedenis
De Cruypmolen werd 1578/1579 verplaatst van Buiten Wittevrouwen naar het noorderbastion van de ruïne van het kasteel Vredenburg. De eigenaren waren toen Jan Claesz (Botterman) en Willem Thomasz. De stad gaf hen een bijdrage van ƒ 400 in de verplaatsingskosten, alsmede ƒ 50 voor het opvullen van de ruimte tussen het bastion en de Catharijnepoort.

Uit de navolgende jaren is een hele reeks eigenaren van 1/2 en 1/4 delen van de molen bekend, compleet met de wijze van financiering ervan.

In 1596 bouwden molenaars Sweer Dircksz en Claes Adriaensz op het plein van Vredenburg een loods om in te wonen.

In 1674 woei de molen, net als op twee na alle andere Utrechtse, omver door een harde storm. Pas in 1713 kwam er ter plekke een nieuwe molen.

Bron: "Zes eeuwen molens in Utrecht", W.A.G. Perks. Met dank aan H. v.d. Kaay.

trivia
Tekening van J. Broos, gemaakt in 1973, impressie van Utrecht zoals het er rond 1600 uitgezien moet hebben. Links molen De Eendracht [moet zijn De Cruyp MHO] en rechts van de kasteelmuur het zuidwestelijke bastion met de molen Het Cosgen.

Gezicht op de stad Utrecht uit het noordwesten met links de Catharijnepoort, in het midden het restant van het kasteel Vredenburg met naast de poort het noordwestelijke bastion met de molen De Eendracht [moet zijn De Cruyp MHO] en rechts van de kasteelmuur het zuidwestelijke bastion met de molen Het Cosgen. Op de achtergrond links de torens van de Pieterskerk en de Domkerk en geheel rechts de Mariakerk.
Davy van Asperen, 8 juli 2008.