Molen van Tull voorganger, Tull en 't Waal

Tull en 't Waal, Utrecht

Lange Uitweg 70
Houten, Utrecht
Tull
Kromme Rijnstreek

geschiedenis
Bernardus Schrijvershof koopt op 10 maart 1730 de 'huijsinge met wipwindkoornmolen en 400 roeden land' aan de Tulseweetering van Dirk Pietersz. Dooreweerd, die woonachtig was in Werkhoven.
In 1757 verkoopt hij de Tullse molen weer aan Cornelis Pater.

De laatste verkocht de molen en de boerderij in 1899 aan de hereboer Hermanus van Rijn, wiens weduwe het complex rond 1907 ten slotte doorverkocht aan bakker Jan Elings.
In 1916 is de Biesbosche molen gesloopt.

Enkele molenaars zijn met name bekend.

Aan het eind van de 17de eeuw was dat Jacob Goverts, in 1705 wordt Willem Geurtz. van den Burgwal als meulenaer aan den Biesbosch vermeld.

Bronnen uit de 18de eeuw noemen achtereenvolgens Cornelis de Pater, Willem de Pater, Gerrit Duyser en Jan Vermeulen als molenaar.

In de negentiende eeuw waren dat Pieter de Heus, Martinus de Bouter en Theodorus de Bouter.

trivia
De molen van Tull - later Biesbosche molen genaamd - heeft ten oosten van de Lange Uitweg gestaan, op de hoek van de kruising met de Achterweg. Oorspronkelijk stond hier een standerdmolen, die waarschijnlijk in de 18de of vroeg in de 19de eeuw werd vervangen door een beltmolen.

Bron: J.A. M. Smits en O.J. Wttewaal, Houten. Ontstaan en groei (Zeist 1988).

Of het om een rond stenen beltmolen ging is maar de vraag, op de kadasterkaart wordt een rondstenen grondzeiler ingetekend, op de groepsfoto van de Hollandsche molen-collectie staat een achtkante grondzeiler op de achtergrond.
Iets klopt er niet.

de Red. NSR

Alleen de naam van de dwarshuisboerderij `De Molen´ uit 1672 (nu Lange Uitweg 70) en de `Molenbuurt´ herinneren nog aan zijn bestaan.