Molen Bullewijkerpolder, Bullewijkermolen, Ouderkerk aan de Amstel

Ouderkerk aan de Amstel, Noord-Holland

Ouder-Amstel, Noord-Holland
Amstelland
Ouder-Amstel D (1) 394 Polder Holendregt

scheprad 4,65 m Ø, 44 cm ↔ (1864)

geschiedenis
Aan de Bullewijk en aan de Holendrecht stonden schepradmolens. Vroeger stonden de Bullewijker- en de Holendrechterpolder ieder onder eigen bestuur, doch reeds in het begin der achttiende eeuw zijn ze feitelijk tot één waterschap verenigd, welke toestand wettelijk bij octrooi van 7 oktober 1791 is verzekerd.

De polder werd (op de randen na) uitgeveend tussen 1802-1866. Daarna werd de vijzelmolen gebouwd nabij de Holendrechtermolen en vormde daarmee een getrapte bemaling. Ter vervanging van de Bullewijkermolen werd in 1864 een stoomgemaal geplaatst voor de Holendrechter- en Bullewijkerpolder. Samen met de twee molens bij het Abcoudermeer zorgde het stoomgemaal ervoor de veel lager gelegen veenderijpolder droog te houden. Het in- en uitvaartkanaal werd vanaf dat moment benut als afwateringskanaal. Dit kanaal is nog steeds aanwezig. Het stoomgemaal is vervangen door een elektrisch gemaal.
De Holendrechterweg loopt in een lange boog om het kanaal heen. De molens bij het Abcoudermeer werden in 1898 en 1900 afgebroken. Slechts een brede strook grond langs Bullewijk en Holendrecht is in zijn oorspronkelijke middeleeuwse verkaveling blijven bestaan. Deze strook werd sinds het begin van de veenderij als bovenland aangeduid.

Info (deels): "Jaarboek Amstelodamum" 1978 pag. 382.
H. van der Kaay, 6 maart 2008.

In augustus 1907 sloot de Holendrechter- en Bullewijkerpolder een akkoord met de Nieuwe Bullewijk over de bemaling. Vanaf toen liep het polderwater af op de Nieuwe Bullewijk en kwam het stoomgemaal aan de Bullewijk buiten bedrijf, en beschikbaar voor verhuur.
Bron: "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", derde uitgaaf, D. Kooiman, 1936.

trivia
De plek van de molen is nog goed herkenbaar aan de hoge ligging in de onderdijk en het aangrenzende weiland, en het hek als vervanger van de dijksloot.