Molen (beltmolen), Millingen aan de Rijn

Millingen aan de Rijn, Gelderland

Millingen aan de Rijn
Berg en Dal, Gelderland
Land van Maas en Waal, Rijk van Nijmegen
Millingen C (1) 61 Jan van Wijck, molenaar

geschiedenis
De voorganger, de Millingse molen, was een standerdmolen die na de dijkdoorbraak van 1799 (1809) werd vervangen door een stenen beltmolen.

In 1843 komt Johannes Gerardus PIERIK, (*Groenlo 1793) beroep molenaar en herbergier te Zeddam, in bezit van de Millingse molen. Johannes Pierik trouwde in 1825 met Petronella Sanders, geboren te Elten in 1787, weduwe van Roelof Herfkens.

Kinderen uit het 1e huwelijk van Petronella met Roelof Herfkens waren; Johannes Herfkens geboren te Zeddam 1812 en Mathias Herfkens, geboren te Zeddam 1820. Zowel Johannes als Mathias leerden het vakmanschap van hun stiefvader, molenaar Jan Pierik, die in de periode van 1823 tot 1856 molenaar was op de molen van Zeddam. Jan Pierik werd opgevolgd door zijn stiefzoon Mathias Herfkens, die van 1856 tot 1890 molenaar was op de molen van Zeddam.

Johannes HERFKENS, geboren te Zeddam 15-10-1812, zoon van Roelof HERFKENS en Petronella Sanders, huwt op 29-04-1843 te Nijmegen met Johanna Arntz, geboren te Nijmegen 03-03-1814, dochter van Johannes Arntz en Theodora Arends. Beroep bruidegom korenmolenaar, beroep moeder bruidegom korenmolenaarster, beroep vader bruid logementhouder. Waarschijnlijk koopt Jan Pierik in 1843 de Millingse molen als een soort bruidschat voor zijn stiefzoon Jan.

Uit het eerste huwelijk van Petronella Sanders en Roelof HERFKENS, geboren te Zeddam 1765 (herbergier en gemeente raadslid te Zeddam), wordt Johannes (Jan) 15-10-1812 geboren. Als Petronella op 15-12-1863 op 76 jarig leeftijd te Bergh overlijdt, erft Jan uit de nalatenschap van zijn moeder Petronella Sanders de Millingse molen, huis, erf en tuin (waarde ƒ 10.000). Gerardus Pierik overlijdt op 14-04-1872 te (Oer) Genderingen, oud 78 jaar.

Behalve molenaar te Zeddam, is Gerrit Pieriks ook eigenaar van de molen van Angerlo. Gerrit Jan Pieriks koopt n.l. eind 1835, begint 1836 deze molen, van molenaar en bakker Hendrik van Eymeren. Gerrit laat deze molen bemalen door dorpsgenoot Gradus Herfkens (mogelijk een broer van de Roelof Herfkens) (Bron; Oude ambachten en bedrijven achter Rijn en IJssel, blz 37)

Arnoldus Johannes HERFKENS, 24 jaar oud, molenaar en graanhandelaar, lid raad gem. Millingen, geboren op 18-09-1854 te Millingen, overleden op 22-02-1927 te Millingen op 72-jarige leeftijd, zoon van Joannes (Jan) HERFKENS, landbouwer, bakker, molenaar, aannemer, medeoprichter fa. N. Arntz & Co steenfabriek, huwt op 28-05-1879 te Millingen a/d Rijn met de 23 jarige Johanna Getruda (Truda) KLEIJNEN, landbouwster, geboren op 09-11-1855 te Ewijk, overleden op 23-02-1946 te Nijmegen op 90-jarige leeftijd.
Dochter van Peter KLEIJNEN, broodbakker (1857, 1860), molenaar (1879), geboren op 12-03-1820 te Beuningen, overleden op 06-01-1890 te Wijchen op 69-jarige leeftijd en Joanna Gertruda HOOGVELD, geboren op 17-10-1821 te Ewijk, overleden op 26-01-1860 te Ewijk op 38-jarige leeftijd.

A.T. HERFKENS was van 1879 tot 1906 molenaar op de molen van Kekerdom die in 1870 werd gebouwd.

Peter Pouwels, 28 juli 2011.